Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Napadačima nepravomoćna zatvorska kazna

Autor: Irena Jurjević

08.10.2008. 22:00
Napadačima nepravomoćna zatvorska kazna

Foto: Irena JURJEVIĆ



Dvije godine otkako je brutalno pretučen ispred kluba Gotham 25-godišnji Neven Vlakić konačno je dobio i pravnu satisfakciju u obliku presude dvojcu koji ga je pretukao doslovce do neprepoznatljivosti.
Zbog nanošenja teške tjelesne ozljede na Prekršajnom sudu u Zadru Goran Graovac (30) nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca, dok je Siniša Stolić (26) dobio godinu dana i deset mjeseci zatvora.
Te kobne noći subote kada je sa svojim društvom izašao u klub Gotham Vlakić nije ni sanjao da će završiti u bolnici sa teškim ozljedama glave. Njega je naime, u četiri sata ujutro, šakama i nogama po glavi pretukao dotični dvojac, a sve zbog toga što je pokušavao zaštititi prijateljicu svoje djevojke koju je uznemiravao Graovac.
S presudom je, kaže zadovoljan, jer je maksimalna kazna za nanošenje teške tjelesne ozljede tri godine. Ipak, od tada se, dodaje Neven Vlakić promijenilo dosta toga, i na privatnom i na poslovnom planu:
– Jednostavno, sve se promijenilo, počevši od otkaza na poslu, pa do svega ostalog. Dosta je i obitelj propatila sa mnom. Psihičke posljedice su isto tu – nesigurnost, jer mjesecima mi je lice bilo unakaženo. U sve to vrijeme izgubio sam petnaest kilograma, no sad sam se napokon uspio vratiti na svoju normalnu težinu, kazuje Vlakić koji je tijekom posljednje dvije godine morao odustati i od bavljenja košarkom. Naime, dva i pol mjeseca nakon izlaska iz bolnice morao je nositi fiksaciju i jesti na slamku. Da vidljive ozljede zarastu, bilo su potrebna cijela četiri mjeseca.
Ipak, fizičke posljedice su prisutne i danas. Zbog slomljenih sinusnih kostiju te postavljenih pločica javljaju mu se problemi s disanjem te neobjašnjive glavobolje, a i dvije godine nakon premlaćivanja Neven Vlakić mora nositi fiksnu protezu.
Zbog svega navedenog protiv svojih napadača planira podnijeti imovinsko-pravni zahtjev za odštetom. Ipak, na upit, s obzirom na posljedice, bi li u sličnoj situaciji opet pokušao braniti drugoga, kaže:
– Opet bih napravio isto. To je bilo potpuno neočekivano. Nisam osoba koja traži nevolje, niti sam ih ikad tražio. Ali, htio sam zaštititi i dogodilo se to što se dogodilo, pojasnio je. Također, iako jedno vrijeme nakon što se sve dogodilo nije izlazio vani, polako se počeo vraćati u svoju svakodnevicu:
-Uvijek se može dogodit nešto opet, a i ovakve situacije se događaju i dalje. Misao da se nešto može dogoditi i dalje tu, no živim dalje, zaključio je.