Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Optužni prijedlog protiv Aleksandra Kneževića

Autor: Irena Jurjević

08.10.2008. 22:00
Optužni prijedlog protiv Aleksandra Kneževića


Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je protiv šefa zadarskog Interspara Aleksandra Kneževića te domara centra Šime Strike optužni prijedlog zbog “mobbinga” nad dvije djelatnice tog trgovačkog centra. Na taj način seksualni “mobbing” dobio je prvi put u Hrvatskoj i nastavak na sudu. Inače, kako u hrvatskom zakonu još nije definirano kazneno djelo “mobbinga”, 45-godišnjeg Kneževića optužni prijedlog će teretiti za povredu prava na rad i drugih prava iz rada, dok će Šime Strika biti optužen za bludne radnje.
Podsjetimo, zbog zlostavljanja na radnom mjestu dvije djelatnice Interspara prijavile su dvojicu zaposlenika tog istog centra, a iako je slučaj upravi Interspara bio poznat i ranije, pravni sistem pokrenut je tek nakon istupa djelatnica u medijima. U emisiji “Provjereno”, čiju je snimku Općinsko državno odvjetništvo proslijedilo zadarskoj policiji, dvije zaposlenice zadarskog Interspara detaljno su opisale maltretiranje koje su na radnom mjestu doživljavale od svojih kolega.
Nakon što je zadarska policija primila snimku emisije, ispitani su svi sudionici vezani uz spomenuti slučaj, ali i ostale zaposlenice zadarskog centra te direktor Spara Hrvatska Danijel Vidiš. Njemu su se djelatnice više puta obraćale pismeno i usmeno kako bi dobile zaštitu. Ipak, jedina sankcija koje je uslijedila bila je opomena jednog od njih, a unatoč provedenoj istrazi obojica muškaraca i dalje rade u zadarskom Intersparu. U trgovačkom centru Interspar inače radi oko 180 zaposlenih, od čega je 150 žena.