Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kako je to “zaglaviti” u Zaglavu…

08.10.2011. 22:00
Kako je to “zaglaviti” u Zaglavu…


U Zaglavu petero djece pohađa osnovnu školu, a u vrtić ide njih četvero. Nažalost, u Zaglavu, kao i na cijelom otoku, problem je mali broj izvannastavnih aktivnosti za mlade. Tome bi trebala pridonijeti izgradnja sportske dvorane uz Osnovnu školu “Petar Lorini” u Salima, kaže Morović
Nakon završetka ljetne sezone uputili smo se u Zaglav, malo mjesto na Dugom otoku, da vidimo kako se tamo živi nakon što i zadnji turisti odlaze, kad su noći sve duže, a dani kraći…
Zaglav je jedno od 12 naselja u općini Sali i ima 172 stanovnika. Ljeti se taj broj poveća jer brojni turisti, većinom nautičari, vole mir i mediteranski duh ovog malog mjesta.
Za djecu nema sadržaja
Kako kažu Zaglavci, zime su duge, a ljeta kratka.
– Ljeti ima više ljudi i za domaće stanovništvo ima posla. Tko želi barem ljeti može nešto zaraditi. Ima na Zaglavu i djece i mladih. Nije ovo tipična otočna priča da svi odlaze živjeti u grad, a ostaje staro stanovništvo, ali moglo bi biti življe. Meni, na primjer, iz grada najviše nedostaje kino. U Salima, koje su blizu, ima nešto više sadržaja. Tamo je škola, dječji vrtić, ljeti bude i kulturnih događanja, ali na cijelom otoku nema sadržaja za osnovnoškolce. Lijepo je tu djeci, što se tiče zdravog života i sigurnosti, ali ako žele, recimo, nešto trenirati ili naučiti svirati neki instrument, moraju ići u Zadar, priča jedna mlada mještanka.
S time se složio i načelnik Općine Sali Zoran Morović.
– U Zaglavu petero djece pohađa osnovnu školu, a u vrtić ide njih četvero. Nažalost, u Zaglavu, kao i na cijelom otoku problem je mali broj izvannastavnih aktivnosti za mlade. Tome bi trebala pridonijeti izgradnja sportske dvorane uz Osnovnu školu “Petar Lorini” u Salima. Sad radimo na pripremi dokumentacije, otkupu zemljišta i onda idemo u ishodovanje građevinske dozvole kako bismo projekt mogli kandidirati za pristupne fondove Europske unije, kaže načelnik Morović.
Od sportskih sadržaja, kako dodaje, u Zaglavu djeluje košarkaški klub. Osim toga, mladi Zaglavci su na Red Bull natjecanju vozila na ljudski pogon i osvojili su prvo mjesto sa svojim inovativnim vozilom u obliku barakude.
Lokalno stanovništvo se pretežno bavi maslinarstvom, ribarstvom i turizmom.
Kao i u većini otočnih sela, stara jezgra je na brdu, a tek polovinom prošlog stoljeća stanovništvo se počelo spuštati prema moru. U starom selu je samostan i Župa sv. Mihovila kraj koje je i mjesno groblje te parkić s kipom Franje Tuđmana i prekrasnim pogledom na otočić Krknata. Centralno mjesto u selu je trgić kraj Šešeljinih dvora, a fešte se najčešće održavaju na košarkaškom igralištu.
Što se tiče infrastrukture i ulaganja u Zaglav, Općina Sali ima razne planove. Jedan od važnijih projekata je marina, koja je, kako kaže Morović, predviđena Prostornim planom Općine Sali.
Nautička luka
– Zaglav ima izuzetne uvjete za nautičku luku. Osim toga, infrastrukturni problemi Zaglava isti su kao u cijeloj općini, a to je prije svega rješavanje problema odvodnje i vodoopskrbe. Zbog katastrofalnog financijskog stanja, u koje je Općina dovedena neracionalnim vođenjem financija prijašnjeg vodstva, nismo u mogućnosti financirati ni projektnu dokumentaciju potrebnu za kandidiranje infrastrukturnih projekata za pristupne fondove EU za cijeli otok, kaže Morović, dodavši da se ove godine dovršava izrada projektne dokumentacije za vodovod i odvodnju Božave.
– U skladu s financijskim mogućnostima, pripremat ćemo dokumentaciju za infrastrukturne projekte u cijeloj općini pa tako, naravno, i u Zaglavu. Vodoopskrba četiriju naselja južnog dijela otoka (Sali, Zaglav, Žman i Luka) zasnovana je na crpljenju vode iz dva žmanska polja koja se zimi pretvaraju u Velo i Malo jezero, zatim na prepumpavanju u seoske gusterne iz kojih naše Komunalno društvo distribuira vodu do privatnih gusterni preko hidranata na seoskoj vodovodnoj mreži, pojašnjava Morović.
Na taj način, dodaje Morović, svima se dostavlja voda, ali potrebno je izraditi kućne priključke za vodu.
– Preduvjet za to je dovršetak izgradnje vodospreme iznad Sali preko koje bi onda vodu dobivali stanovnici četiri južna naselja na Dugom otoku, ističe Morović.
Što se tiče zdravstvene skrbi, na Dugom otoku su tri liječnika, od kojih liječnik iz Žmana pokriva i Zaglav.
– U Salima je otvorena ljekarna koja je od izuzetnog značenja. No glavni problem u zdravstvenoj zaštiti je nedostatak broda za hitne intervencije. Želja nam je da takav brod bude vezan na otoku i u tom smjeru pregovaramo s Lučkom kapetanijom da nam stavi na raspolaganje svoj brod koji ima izuzetne maritimne sposobnosti, govori Morović.
Napuštamo Dugi otok i zaključujemo da onima koji vole more, ribu, masline, mir i lagani život bez stresa, ne bi bio nikakav problem – “zaglaviti” u Zaglavu.