Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Općina kojoj građani duguju pola proračuna ili 4,5 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

08.10.2012. 22:00
Općina kojoj građani duguju pola proračuna ili 4,5 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Općinski žitelji iz osnovne komunalne naknade, naknade za uređenje i priključke za vodu, odvoz smeća, katastarsku izmjeru, porez na potrošnju, tvrtke i kuće za odmor duguju čak 4,5 milijuna kuna, što višestruko promašuje općinske obveze prema vjerovnicima, istaknuo je načelnik Miočić


U subotu i nedjelju žitelji Ražanca i njegovih sedam općinskih mjesta nizom manifestacija i liturgijskih slavlja obilježili su Dan općine i blagdan Gospe od Ružarija, nebeske zaštitnice. Svečanosti su otpočele polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika “Stjepan Dundović” u Radovinu, te podno spomenika hrvatskim žrtvama “Galebovi” u centru Ražanca.
Planirano, neostvareno
Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u knjižnici Jurja Barakovića. Nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Predraga Duševića o proteklom jednogodišnjem radu i budućim pravcima razvoja govorio je Dragutin Miočić, načelnik s 19-godišnjim stažem.
– Općinski žitelji iz osnovne komunalne naknade, naknade za uređenje i priključke za vodu, odvoz smeća, katastarsku izmjeru, porez na potrošnju, tvrtke i kuće za odmor duguju čak 4,5 milijuna kuna, što višestruko promašuje općinske obveze prema vjerovnicima, istaknuo je načelnik Miočić.
Smanjen je i predviđen prihod od legalizacije objekta i komunalnog doprinosa zbog čekanja promjena Zakona o legalizaciji.
– Zbog velikog proračunskog manjka uzrokovanog neplaćanjem neodgovornih građana prisiljen sam pokrenuti postupak prisilne naplate te rebalans proračuna s planiranih 11,8 na realnih 7,5 milijuna kuna, najavio je Miočić.
Potom je nabrojio planirane, a neostvarene komunalne i infrastrukturne projekte.
– Za Luku Ražanac dovršena je sva projektana dokumentacija i podnesena kandidatura u međunarodni program EIB III, ali su svi projekti u tom programu promjenom vlasti zaustavljeni. Športska dvorana je zapela na građevinskoj dozvoli zbog neriješenih imovinskopravnih problema s mještanima te smo, nažalost, prisiljeni raditi preprojektiranje, kazao je Miočić.
Za dvoranu i školu u Radovinu i školu u Ražancu sve je spremno, očekuje se tek realizacija. Dječji vrtić umjesto da se već izgradio, kaže, po žalbi se nalazi u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Tu su još mrtvačnice u Ražancu i Rtini, šetnice u Ljupču i Ljubačkim Stanovima, uređenje trgova u Ražancu, sanacije putova, asfaltiranje…
Bunjina čestitka i pohvala
Da ipak nije sve tako crno i pod teretom recesije govori činjenica da je za gospodarsku zonu Vukovac površine 16,9 hektara završen UPU i dobiveno rješenje za izvlaštenjje u iznosu od 163.000 kuna koje će se podmiriti do kraja godine. Uređene su, kako se čulo, javne površine, groblja i ulice, plaža Vlaški kraj, djelomično trg ispod Mletačke utvrde u Ražancu, saniran kameni put u Ražancu i djelomično cesta prema Puntici, probijen i uređen put u Jovićima u dužini 1,8 kilometara, napravljeno 600 metara nogostupa u Radovinu, saniran divlji deponij na županijskoj cesti Radovin-Visočani.
– Izgrađeno je natjecateljsko boćalište sa četiri staze u Ljubačkim Stanovima, sanirane ulice u Ražancu, rekonstruiran dio javne rasvjete, subvecionirali smo sadnice maslina, stipendirali studente i sufinancirali učeničke pokaze, dodijeljivali naknade za novorođenu djecu, božićnice za umirovljenike, pomagali socijalno ugrožrene obitelji, zaposlili smo pet sezonskih vatrogasaca i tri motritelja, pomagali udrugama, nabrajao je načelnik Miočić.
Uložena su značajna sredstva u pripremu turističke sezone što je najvjerojatnije pridonijelo povećanju noćenja od 10 posto.
– Posebno sam ponosan na projekt katastarske izmjere za k.o. Ražanac i k.o. Radovin u vrijednosti od 20 milijuna kuna od kojih se 12 milijuna odnosi na Općinu, naglasio je načelnik Miočić iznoseći viziju razvoja ovog dijela Zadarske županije.
– Želimo vratiti mlade i školovane ljude koji su otišli odavde trbuhom za kruhom. Želimo da oni svojim iskustvom i znanjem pomognu razvoju općine i Zadarske županije.
Čestitku Ražančanima za njihov Dan općine i nebesku zaštitnicu uputio je s govornice dožupan Đani Bunja koji je potom pohvalio rad načelnika i Općine Ražanac.


Nakon 19 godina Miočić odustaje od načelničke kandidature




Dragutin Miočić, koji ima 19 godina dug načelnički staž, neće se natjecati za načelničko mjesto na idućim lokalnim izborima. Miočić je to nagovijestio u govoru na obilježavanju Dana općine. Obraćajući se nazočnima bio je posebno uzbuđen kazavši kako je na čelu općine već 19 godina te da je ovo njegov zadnji načelnički mandat, kaže, na zadovoljstvo mnogih, među kojima su i članovi vladajuće koalicije.


Nagrada za životno djelo don Ivanu Kevriću


Nagrada za životno djelo dodijelila se, obrazlagao je pročelnik Damir Jordan, plodnom piscu i književniu, svećeniku don Ivanu Kevriću (66) koji je u župi Radovin služio 11 godina (1997.-2008.) te napisao vrijedenu povijesnu monografiju “Radovin”. Ovo je najvjerojatnije jedinstven događaj u Hrvatskoj, don Ivanu je ovo druga ovakva nagrada. Prvu mu je prije šest godina dodijelila Općina Poličnik.
Općinska nagrada dodijeljena je posthumno hrvatskom branitelju, pukovniku Valteru Miočiću Stošiću, hrvatskom branitelju Mariju Miočiću, voditelju i moderatoru KUD-a Radovin Ivici Dundoviću, te prof. časnoj sestri Ljiljani Marić. Grb Općine je dodijeljen mladom magistru prava Šimi Mataku te srednjoškolki s prosjekom ocjena 5,0 i sada primjerenoj studentici farmacije Tanji Jović.