Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kutija progurao zaključak uz glasove nezavisnih Šunića i Čerine

08.10.2016. 22:00
Kutija progurao zaključak uz glasove nezavisnih Šunića i Čerine


Gradsko vijeće Grada Benkovca u petak navečer je nastavilo svoju sjednicu na kojoj su vijećnici većinom glasova usvojili najburniju točku dnevnog reda obje sjednice: “Prijedlog Zaključaka o djelomičnom prihvaćanju Zapisnika o obavljenom proračunskom nadzoru u Gradu Benkovcu za 2013. i 2014. godinu”.
Prijedlog vijećnika Milenka Marinovića da se o toj točki dnevnog reda uopće ne glasuje nije prošlo rezultatom 7:9, dok su se u glasovanju za ili protiv prihvaćanja zaključaka rezultat bio 9:7 za prihvaćanje zaključaka. Većinu je imalo sedam vijećnika HDZ-a uz nezavisne vijećnike Mirka Šunića i Romea Čerinu.
Radi se o godišnjoj reprezentaciji za 2013. i 2014. godinu u ukupnim iznosima od 104.757 kuna i 103.504 kune, na kojima nije napisan razlog konzumacije i konzumenti, te o (ne)zakonitom plaćanju nastalog dugovanja tvrtki Osijek-Koteks za izvršene radove u gospodarskoj zoni Šopot putem cesije u iznosu od 1.055.000 kuna.
Vrsaljko: Bio sam manipuliran
– Želimo čiste obraze, vijećnici, otvorite oči, mi se zloupotrebljavamo, pozvao je Branko Guzić, HDZ-ovac na “suprotnoj” strani.
Vijećnik Milenko Marinović (Liberalni demokrati) je rekao da je transakcija nezakonita i da je glasovanje za ili protiv zapravo isto.
– Naša odluka nema pravnog učinka. Vijeće nije nadležno tijelo za odlučivanje, rekao je Marinović.
Nezavisna vijećnica Mira Končić zatražila je od dogradonačelnika Svemira Vrsaljka (HDZ) da komentira svoj četverogodišnji vijećnički mandat u prethodnom sazivu.
– Bio sam tada manipuliran, kao i vi sada. Ne dižite ruke za prikrivanje nečega! Što ćete uopće usvajati ono što je pobijeno?, pitao ih je Vrsaljko.
Tomislava Bulića, predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a, žalosti što se Grad Benkovac u posljednje vrijeme želi prikazati kao kriminalni grad.
– I među nama ima onih koji bi o tome mogli govoriti. Treba se okrenuti budućnosti. Zapitajmo se hoćemo li u razvoj ili u prošlost.
U raspravu se uključio i Miloš Ćiritović, koji je obrazlagao tezu da se zapisnik o proračunskom nadzoru na Gradskom vijeću uopće ne usvaja, dok je Mirko Šunić bio suprotnog mišljenja.
– Ovdje sam kao direktor Vodovoda 15-ak godina donosio financijska izvješća koja su vijećnici, ima ih i ovdje, usvajali uglavnom jednoglasno, isto kao i izvješća Benkovića i drugih gradskih ustanova. Sad ovdje izvodimo nekakvi cirkus. Glasujmo i idemo dalje, predložio je Šunić.
Gradonačelnik Branko Kutija, koji je na sjednici u ponedjeljak tvrdio da zakoni nisu prekršeni, te da je transakcija podmirenja dugova prema Osijek-Koteksu po zakonu, potkrepljujući to vještačenjem sudskog vještaka za financije Josipa Klišmanića, direktor zadarske FINA-e, u petak se uopće nije uključio u raspravu.
Raspodjela glasova
Pod predsjedanjem predsjednice Vijeća Majom Brkljača nazočilo je 16 od 17 vijećnika, nedostajao je tek Marko Sakić (HDZ). Na oba glasovanja 9 odlučujućih ruku podignuli su: Maja Brkljača, Jadranka Grabić, Tomislav Bulić, Tomislav Glavić, Tomislav Klarica, Melanija Marinović, Stipe Ćurković (svi HDZ), te nezavisni Mirko Šunić i Romeo Čerina.
S nedovoljnih 7 ruku u oporbi bili su: Branko Guzić (HDZ), Josip Cerovac (SDP), Milenko Marinović (Liberalni demokrati), SDSS (Miloš Ćiritović), Vice Brkljača (MODES), nezavisna Mara Končić i Jovan Bojanić, srpska nacionalna manjina.
Zanimljivo da je Branko Guzić jedini član HDZ-a koji je glasao protiv prihvaćanja zaključaka, dok je i Vice Brkljača, koji je iz stranke koalicijskog partera HSP-a AS prešao u novu stranku MODES, također član Kluba vijećnika kluba HDZ-a.
Dvoje bivših vijećnika HDSSD-a, sad nezavisnih vijećnika, glasovali su suprotno. Marta Končić je glasovala protiv a Romeo Čerina za prihvaćanje. Isto je bilo i kod dvojice bivših vijećnika HNS-a. Milenko Marinović, sada Čačićev reformist, glasovao je protiv, a nezavisni Mirko Šunić za prihvaćanje “Prijedloga Zaključaka o djelomičnom prihvaćanju Zapisnika o obavljenom proračunskom nadzoru u Gradu Benkovcu za 2013. i 2014. godinu”.