Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Knežević osuđen na 12 godina zatvora

Autor: Minja Gugić

08.11.2009. 23:00
Knežević osuđen na 12 godina zatvora

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sudsko je vijeće prihvatilo kvalifikaciju tužiteljstva kako je mladić počinio kazneno djelo teškog ubojstva iz koristoljublja za što je zakonom zapriječena kazna od najmanje deset godina do kazne dugotrajnog zatvora


Marko Knežević (22) na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno oje suđen zbog pokušaja teškog ubojstva čiji je motiv bilo koristoljublje te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.
Obrazlažući presudu predsjednik Sudskog vijeće Boris Radman je naveo kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno i nesporno dokazano kako je mladić počinio kazneno djelo koje mu je optužnicom i stavljeno na teret.
– Sumiranjem svih provedenih dokaza -iskazima svjedoka, stručnim mišljenjima saslušanih vještaka utvrđeno je kako je Marko Knežević imao namjeru lišiti života prodavačicu Krajnu Krajnović jer ju je ubo nožem u vrat, samo pukom srećom nekoliko cm dalje od mjesta gdje se nalaze velike krvne žile. Ubo ju je u vitalni organ ljudskog tijela što dokazuje namjeru. Osim toga kako su i potvrdile vještakinje psihijatrijske struke u trenutku počinjenja kaznenog djela bio je ubrojiv – zaključio je, među ostalim, sudac Radman.
Pri odmjeravanju zatvorske kazne, Sudsko je vijeće cijenilo kao olakšavajuće okolnosti njegovu mladost, teško djetinjstvo, slabe imovinske prilike, činjenicu da je ovisnik o teškim drogama te kajanje i traženje oprosta od ozlijeđene prodavačice.
U otežavajuće okolnosti sud je uzeo u obzir njegovu dosadašnju osuđivanost i to u maoljetničkoj dobi te bezosjećajnost, surovost, brutalnost, pohlepnost i beskrupuloznost u počinjenju kaznenog djela.
Do pravomoćnosti presude Marko Knežević ostaje u pritvoru.   
Prije izricanja presude uslijedili su završni govori tužitelja Slobodana Denone i branitelja optuženog mladića, Karla Surića koji je zatražio od Sudskog vijeća da se u slučaju Marka Kneževića primjeni maloljetničko pravo jer je u vrijeme počinjenja kaznenog djela imao 20 godina i četiri mjeseca, no sud to nije prihvatio.
Mladić se pokajao i zatražio oprost
Što se pak, tiče Marka Kneževića unatoč činjenici da je tijekom suđenja u dva navrata iznosio svoju obranu danas je opet Sudskom vijeću detaljno prepričao sve ono čega se u međuvremenu sjetio ponovivši kako mu je žao zbog svega što se dogodilo te kako se kaje.
No, naglasio je kako on prodavačicu kad je ušao u dućan i zatražio novce nije čak ni uvrijedio te da ju nije imao namjeru ozlijediti. Među njima je došlo do svojevrsnog hrvanja, a prema Kneževićevim tvrdnjama, prodavačica ga nikako nije puštala.
– Nisam ju imao namjeru ozlijediti, nisam joj htio nauditi. Udario sam ju šakom u glavu jer sam se u jednom trenutku uplašio da bi netko mogao ući u dućan. Ne sjećam se da sam ja nju nožem. Nož sam imao u ruci i ja sam se na taj nož ozlijedio. Najvjerojatnije sam ja prodavačicu zarezao nožem po vratu, ali ja se toga ne sjećam. Da sam ju ubo nožemu vrat postao sam svjestan tek kad sam to dan kasnije pročitao u novinama i vidio na TV-u, još dok sam bio na slobodi. Da je ona samo htjela izaći van iz dućana, ne bih ju bio ni taknuo, a kamoli ozlijedio – ponovio je na današnjoj raspravi u svojoj obrani Marko Knežević.
Ispričao je kako je nakon razbojstva mopedom otišao do Autobusnog kolodvora u Zadru, a onda kući u Slivnicu. Novac kojeg je ukrao stavio je u majicu koju je imao na sebi, a onda je majicu zajedno s novcem i naočale bacio u blizini kolodvora.
-Tu majicu s novcem uzela je treća osoba kojoj ne želim reći ime jer se i ta osoba sada nalazi ovdje u zatvoru. Ta mi je osoba rekla da je u majici bilo između 400 i 500 kuna, a ta osoba je taj novac trebala predati drugoj osobi  kojoj sam ja bio dužan za drogu. Bacio sam sve što sam imao uza sebe jer je sve bilo krvavo od moje, ali i krvi prodavačice. Nož sam vratio odakle sam ga i uzeo, kući u ladicu. Ne znam zašto nisam bacio i nož. Valjda sam mislio da nisam nikoga ozlijedio – naglasio je Knežević.
Sve zbog droge
Na izričito pitanje suca Radmana zašto ne želi reći ime osobe kojoj je dugovao za drogu kad je ta osoba ionako u zatvoru i ne može mu ništa, Knežević je odgovorio: “
Kako ne može? Može!” Na to je sudac Radman “replicirao”: “Kad Vi tako kažete, onda valjda može”.
Riječ je podsjećamo, o slučaju koji je šokirao zadarsku javnost, a dogodio se početkom srpnja prošle godine kada je Knežević, prema optužnici, maskiran i naoružan nožem, samo nekoliko mjeseci nakon izlaska iz Kaznenog zavoda u Turopolju zbog niza razbojstava, ušao u trgovinu ” Pijor ” koja se nalazi u blizini Vatrogasnog doma u Zadru i teško ozlijedio nožem u predjelu grkljana 31-godišnju prodavačicu Krajnu Krajnović koja je na sudu i svjedočila.
Knežević ju je nožem razrezao po vratu i teško ozlijedio štitnjaču, udarcem nogom slomio joj je nos, a nesretna mlada žena zadobila je i više hematoma po cijelom tijelu.
Sve se završilo sretno i bez većih posljedica, samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji, ali je 31-godišnja prodavačica ipak nekoliko dana bila hospitalizirana na Odjelu otorinolaringologije zadarske Opće bolnice, no posljedice pretrpljenog straha i šoka, kako je posvjedočila na sudskoj raspravi, “osjeća i danas”.
Pokušaj bijega i prikrivanja tragova
Nakon što ju je teško ozlijedio, Knežević je pokupio sav novac koji je našao u blagajni, a riječ je oko dvije tisuće kuna, i pobjegao. No, nije daleko odmaknuo jer su policajci munjevitom akcijom blokirali cijelu četvrt i ubrzo ga uhvatili, priveli u policijsku postaju na krim obradu te je potom priveden i istražnom sucu koji ga je pritvorio.
Knežević se pred sucem, kao i u policiji tijekom krim obrade branio šutnjom, međutim, policajci su ga povezali s pljačkom vještačenjem krvi i košulje koju je imao na sebi. “Krunski” dokaz da je upravo on brutalni razbojnik je snimka samog čina razbojstva i napada na prodavačicu koju je snimila nadzorna kamera u trgovini, a koja je kao dokaz bila prikazana i tijekom suđenja.