Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sport, glazba, hrana u čast zadarskog dana

08.11.2011. 23:00
Sport, glazba, hrana u čast zadarskog dana


Sam Dan grada Zadra, blagdan Sv. Krševana 24. studenog počet će budnicom Gradske glazbe Zadar, nastavit s polaganjem vijenaca na Gradskom groblju i na Narodnom trgu. Trgom i Kalelargom proći će djeca iz DV Radost, a na trgu će se održavati i radionice za djecu pedškolske dobi pod nazivom “Grade moj lipi”


Bogati program obilježavanja ovogodišnjeg Dana grada Zadra započeo je jučer otvorenjem izložbe “Hrvatski pravednici – Heroji Holokausta” u Gradskoj loži. Nastavlja se košarkaškim turnirom u subotu u dvorani Ekonomske škole Zadar.
U srijedu 16. studenog je svečano otvorenje izložbe Fotomonografija Zadarske županije u Klubu zadarskih studenata u Zagrebu. U Streljani Mocire će se u subotu 19. studenog održati natjecanje u streljaštvu Trofej sv. Krševana. Istog dana će se odvijati Ekoakcija Kluba za podvodne aktivnosti Zadar u lučici Foša te Tradicionalni XXIX. mali maraton Nin – Zadar. Start je kod spomenika Grgura Ninskog, a cilj na Narodnom trgu. Tko neće trčati Dan grada Zadra može obilježiti pedaliranjem na biciklijadi Đir oko grada. Dana 19. i 20. studenog slijedi još jedan sportski događaj – Jedriličarska regata u klasi optimist Kup sv. Krševana na Vitrenjaku. U nedjelju 20. studenog bit će i Otvoreno prvenstvo grada Zadra u stolnom tenisu u dvorani Stolnoteniskog kluba Donat, zatim Natjecanje u veslanju na veslačkim simulatorima u Veslačkom domu na Obali kneza Branimira te Brzopotezno prvenstvo grada Zadra u šahu u dvorani Casper.
Knjige, izložbe
U ponedjeljak 21. studenog u Dječjem vrtiću “Ciciban” gradonačelnik će se naći s najmlađima na Sunčevoj čestitki. U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar istog dana će se predstaviti knjiga “Šimun Kožičić Benja, biskup modruški: Od bitija redovničkoga”. Najavljeni su predstavljači akademkinja Anica Nazor, fra Kristijan Kuhar i ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković. U Gradskoj loži taj će se dan otvoriti tradicionalna izložba HDLU u čast Dana grada Zadra, a u Zajednici Talijana u Zadru izložba “Omaggio a Zara/Zadru na dar”. Uvečer u HNK Zadar nastupima učenica Plesnog odjela Glazbene škole “Blagoje Bersa” i gostiju, proslavit će se 40 godina škole suvremenog plesa.
U utorak 22. studenog održat će se besplatna lutkarska predstava “Tri praščića” u Kazalištu lutaka Zadar, otvorit će se godišnja izložba Izdavaštvo na zadarskom području u Znanstvenoj knjižnici u Zadru, a u Dvorani Matice hrvatske prikazat će se knjiga “Zadar za austrijske uprave” autora Šime Peričića, Marije Stagličić, Antuna Travirke, Zvjezdane Rados i Glorije Rabac Čondrić. Koncert Zadarskog komornog orkestra, Dalibora Cikojevića na glasoviru pod dirigiranjem Ivana Repušića održat će se u utorak u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
U srijedu će se u HNK Zadar održati izložba učeničkih radova Osnovne škole Smiljevac, zatim u Svečanoj dvorani Sveučilišta prikaz časopisa GEOADRIA.
Toga dana će se imenovati Ulica Denisa Špike, branitelja i bojnika Hrvatske vojske. U katedrali Sv. Stošije svečanu večernju misu predvodit će nadbiskup zadarski msgr. dr. Želimir Puljić. U OŠ Šimuna Kožičića Benje održat će se književna tribina s glazbenim programom “Lutanje za vedrinom”. Autor je Ante Tonći Matić, predavač akademik Nedjeljko Fabrio, a tenor Hrid Matić.
Sam Dan grada Zadra, blagdan Sv. Krševana 24. studenog počet će budnicom Gradske glazbe Zadar, nastavit s polaganjem vijenaca na Gradskom groblju i na Narodnom trgu. Trgom i Kalelargom proći će djeca iz DV Radost, a na trgu će se održavati i radionice za djecu pedškolske dobi pod nazivom “Grade moj lipi”. Na Poljani Ivana Pavla II. Društvo za športsku rekreaciju Loptica reći će “Volim te, grade, jedini moj”.
Vijenci, sjednice
Tog dana će zadarski muzeji imati otvorena vrata da bi se građani mogli prisjetiti ili naučiti o prebogatoj povijesti i baštini našeg grada. Udruga golubara Zadarski prevrtači na Poljani Ivana Pavla II. predstavit će “Golubove” na izložbi.
Središnje događanje, Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu.
Na Kalelargi će se tog dana održati gastronomska manifestacija zadarskih ugostitelja i vinara “Zadarski pijat”.
U Dvorani Krešimira Čosića održat će se Odbojkaški turnir Zadar – Bibinje i predstavljanje monografije “Lopta u letu”. U Gradskoj loži Udruga Maraške i Narodni muzej otvorit će izložbu dječjih radova. Plesna udruga Gesta na Narodnom trgu će izvesti “Plesni kolaž”. Svečanu koncelebriranu svetu misu u katedrali će predvoditi msgr. dr. Želimir Puljić. Navečer će na trgu zabavljati zadarska grupa FORUM, a u Dvorani Krešimira Ćosića nastupa Carski ruski balet. U Svečanoj dvorani Sveučilišta profesori Glazbene škole “Blagoje Bersa” održat će svečani koncert u čast Dana grada.
U subotu 26. studenog održat će se natjecanje u športskom ribolovu s obale Kup sv. Krševana, humana akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, zatim Međunarodni košarkaški turnir dječaka i djevojčica “Gradu s ljubavlju” u Višnjiku. Na Plivalištu Višnjik održava se 3. Međunarodni plivački miting “Sv. Krševan”.
U srijedu 30. studenog slijedi svečano otvaranje izložbe taktilnih razglednica u Arheološkom muzeju Zadar, gdje će se uvečer prikazati arheološki film “Venezia ela galea perduta”. U Hrvatskom narodnom kazalištu tog će dana OŠ Stanovi obilježiti deset godina filmskog stvaralaštva Filmske družine Osnovne škole Stanovi.
U četvrtak na prvi dan prosinca u Muzeju antičkog stakla otvorit će se izložba “Staklena odiseja”, a u petak, zadnjeg dana obilježavanja Dana grada Zadra, u Gradskoj loži prikazat će se izložba Hrvatskog filatelističkog društva Zadar “Zadru na dar”.