Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uskoro klizalište na parkingu pored crkve sv. Marije

Autor: Irena Jurjević

08.11.2012. 23:00
Uskoro klizalište na parkingu pored crkve sv. Marije

Foto: Vedran SITNICA



Od 24. studenoga do 5. veljače u Zadru se održava još jedan “Đir po gradu” koji će uz prošlogodišnju koncepciju popusta i dodatnih ponuda zadarskih trgovina i ugostiteljskih objekata imati i klizalište postavljeno na parkiralištu pored crkve sv. Marije.
Pripreme za postavljanje klizališta kreću od 13. studenoga. Klizalište će biti veličine 15 x 25 metara, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji u Maloj vijećnici Grada Zadra.
Bogat zabavni program
U jutarnjim satima (od devet sati do podne) tamo će se održavati školski program za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, uz pokroviteljstvo Grada Zadra, dok će popodnevni sati biti rezervirani za komercijalne svrhe, a koje će koristiti tvrtka Velemi, inače zadužena za postavljanje klizališta. Bit će održavani satovi klizanja, natjecanja u spretnosti, disko-matineje, proslave sv. Nikole i sv. Lucije. Cijena jednog sata klizanja, uz opremu, neće prelaziti trideset kuna, rečeno je na konferenciji.
– Sudjelovanje u projektu “Đir po gradu” dosada su prijavila 143 objekta, kazala je koordinatorica projekta Danijela Rimanić.
– Svi oni će tijekom trajanja manifestacije građanima ponuditi različite akcije i ponude, a od 16 sati pa na dalje kao i prošle godine parkiranje na Poluotoku bit će besplatno.
– U vrijeme zimskih mjeseci postoji nezadovoljstvo sa životom u staroj gradskoj jezgri. Trgovački centri nude niz pogodnosti koje privlače publiku i oni su dobrodošli, međutim, nešto treba napraviti i po pitanju povijesne jezgre grada te događanja u njoj, kazao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić, dodajući kako je prošlih godina bilo niz događanja, više ili manje uspješnih, međutim, nedovoljno uspješnih.
Kako oživiti staru gradsku jezgru
– Đir po gradu je ipak uspio doprinijeti, iako ne u onolikoj mjeri koliko smo htjeli, međutim to je jedan proces koji traje godinama, zaključio je Vrančić.
Interes publike bi trebalo potaknuti planirano klizalište pored crkve sv. Marije, lokaciji koja jedino udovoljava svim potražnjama i zahtjevima. Naime, novi dio s Poljanom Ivana Pavla II. ili stari Forum nisu odabrani zbog sugestije konzervatora.
Nastojalo se, kaže, ići u susret i prigovorima stanovnika Poluotoka koji će instalacijom klizališta ostati bez određenog broja parkirališnih mjesta zbog čega je uputio prijedlog s određenim povoljnostima, poput parkiranja u prvoj i drugoj zoni.
Stipe Knežević, iz Udruženja obrtnika Zadar dodaje kako je organizacija ove manifestacije krenula u pravo vrijeme, izražavajući sigurnost kako će i klizalište i “Đir po gradu” imati veliki odjek.
– Gledat ćemo i na to da se popratni sadržaji popune s ljudima iz struke kako bi sve što je održano bilo odrađeno i profesionalno. Uvjeti na natječajima su isti za svih i nema privilegiranih. Pozivam ljude da se jave u što većem broju kako bi ponuda bila što bolja, poručio je Knežević, dodajući i to kako će se raditi događanja i po ugostiteljskim objektima, i to humanitarnog karaktera, u sklopu kojih će se skupljati prilozi za udruge koje se bave djecom s posebnim potrebama.
Najavljen je, također i koncert na Dan grada Zadra, 24. studenoga kada će pored crkve sv. Marije nastupiti zadarska grupa Postolar Tripper, čiji su članovi za manifestaciju “Đir po gradu” snimili i prigodni “jingle”.