Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lijek potražite na Danima sunca

08.11.2013. 23:00
Lijek potražite na Danima sunca


Boje i mirisi jeseni jučer su preplavili Narodni trg s početkom 29. sajma zdrave hrane i tradicijskih proizvoda Dani sunca. Uz poznate sezonske proizvode, kao što su džemovi, med, rakije, likeri, prirodni sokovi te biljna kozmetika, na sajmu se mogu naći i neobični proizvodi, poput meda s čokoladom, eteričnog ulja ljute naranče ili ajvara od zelene rajčice.
Cijelu paletu takvih proizvoda na sajmu je izložila Dijana Superina, upraviteljica Socijalne zadruge Put iz Rijeke, koja na Danima sunca sudjeluje već treći put ove godine.
– Izuzetno smo zadovoljni sa ovim sajmom u najljepšem gradu na svijetu, posebno zato što gotovo sve što donesemo, ovdje i prodamo. Ovaj put naglasak stavljamo na prirodne sokove, posebno na sok od trnine, vrlo trpkog okusa i ljekovitih svojstava, kaže Superina.
Na štandu Socijalne zadruge Put može se degustirati takozvana kotunjata, voćni sir od dunje s orahom koji najviše vole “kavopije”. Mogu se tu naći i proizvodi od medvjeđeg luka, džemovi od šipka, zelene rajčice ili trnine, zatim ocat od cvijeta bazge koji je dobar za detoksikaciju, za suzbijanje prehlada i viroza, ali i kao oblog kod uboda insekata.
Na Danima sunca već je odavno domaći OPG Nekić iz Biograda na Moru. Kako kaže Rade Nekić, na njihovom je štandu najatraktivnija njegova supruga Dragica, a zatim i sirup za imunitet na bazi propolisa i sedam ljekovitih biljaka, masti na bazi nevena te biljna kugla spavalica.
Na Danima sunca je ukupno deset izlagača. Tu su još i OPG Aralica iz Šibenika s poznatim likerom od maraške Teta Marica te zagrebački proizvođači Kasiopea s prirodnom kozmetikom i OPG Štefančić s proizvodima od lavande i bučinim uljem. Zadranima se prvi put predstavio OPG Davor Grgurević iz Slavonskog Broda koji, između ostalog, nudi med s cimetom, med s čokoladom, Imunomed te propolis i pelud. “Miris Silbe” je na Narodni trg donijela Marija Kuljerić. Ime je to njene kozmetičke linije za njegu kože koja se proizvodi od ljekovitih biljaka sa Silbe. Nedjeljka Jurin iz Lovrana izlaže najcijenjenije ulje za njegu kože, ulje od cvijeta ljute naranče. Tu su još i zadarski proizvođači OPG Nedjeljko Čotić s proizvodima od meda i OPG Drago Drmić s likerima, džemovima i prirodnom kozmetikom.