Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Na Plovaniji će se graditi rotor, igralište i kanalizacija

08.11.2016. 23:00
Na Plovaniji će se graditi rotor, igralište i kanalizacija


Simbol zadarske Plovanije, električnu trafostanicu, oko koje kruže automobili iz pet smjerova, konačno će zamijeniti pravi kružni tok, a negdje u blizini izgradit će se nova trafostanica jačeg kapaciteta. Još se točno ne zna gdje će se trafostanica izmjestiti jer su pregovori Grada Zadra s vlasnicima zemljišta još uvijek u tijeku.
– U tijeku su pregovori za dvije parcele jer bi u prostor jedne ulazio i sami kružni tok, a potrebno je i mjesto za novu trafostanicu. Tako da bi taj projekt zajednički financirali Grad Zadar i Elektra. Osim toga, zamišljeno je i da se na jednoj od te dvije parcele napravi sportsko igralište koje jako nedostaje na Plovaniji, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Plovanija, Željko Skukan (HDZ).
Upravo je to jedan od glavnih problema na Plovaniji što nema uopće zemljišta u vlasništvu Grada pa tako, za bilo koji novi javni sadržaj, Grad mora otkupljivati zemlju od privatnika.
Taj se problem javlja i na putu koji vodi prema Osnovnoj školi Bartula Kašića gdje nedostaje nogostup.
– Taj je put za djecu jako opasan, cesta je uska, a kad je kiša, nakupi se voda pa automobili koji prolaze pošpricaju djecu… U tijeku su pregovori s vlasnikom za otkup zemljišta pa se nadam da će se i taj problem uskoro riješiti, govori Skukan kojem je ovo već drugi mandat na čelu Mjesnog odbora Plovanija.
Skukan je i prije toga sudjelovao u inicijativi za formiranje Mjesnog odbora Plovanija, koji je do prije šest godina bio podijeljen na četiri mjesna odbora.
– Otkad postoji Mjesni odbor može se puno konkretnije nastupati prema Gradu i naši građani lakše preko nas komuniciraju s lokalnom samoupravom i ostalim institucijama. U međuvremenu smo dobili prostor za Mjesni odbor ispred kojeg je uređeno i dječje igralište, jedino na ovom području. Tri su ulice dobile kanalizaciju, napravljeno je ugibalište i stanica za autobus, sanirano je mjesto u Ulici Jakova Šubića od Cezana, na kojem se radila ogromna lokva. Imamo dobru suradnju s Gradom. Upravo smo nedavno imali sastanak s gradonačelnikom na kojem je dogovoreno rješavanje još nekoliko naših problema, rekao je Skukan.
Na području Plovanije je oko 2.100 glasača, a to je i brzorastući kvart, zahvaljujući novogradnji zgrada i kuća, doselilo se ondje mnogo mladih obitelji. Ima nekoliko vrtića i već spomenuto dječje igralište, ali malo veća djeca koja su prerasla parkić vape za igralištem i najčešće se igraju na ulici.
– Jedna od najvećih potreba za djecu je to igralište. Imamo dva malonogometna kluba, MNK Sv. Josip Radnik je već četiri godine u završnici Katoličke lige, a MNK Plovanija igra u prvoj županijskoj ligi, a zapravo nemaju gdje igrati. Imamo i Taekwondo klub Plovanija. Također, ljudi ovdje rado igraju buće, ali imamo neki improvizirani zog pa bismo i to voljeli riješiti, kazuje Skukan.
Što se tiče kanalizacije, kako je rekao Skukan, najavljeno je i da će ubrzo krenuti ugradnja kanalizacijskog sustava i odvodnje oborinskih voda u Ulici Nikole Tesle.
– Naravno da nam nedostaje kanalizacija, ali svjesni smo da su to jako skupi zahvati, a da je Grad bio u nešto lošijoj financijskoj situaciji. Ipak se stalno nešto radi po malo. Očekujemo da će izgradnja kanalizacijskog i oborinskog sustava u Ulici Nikole Tesle barem djelomično riješiti problem ogromnog slijevanja vode iz polja povrh zaobilaznice preko Ulice Đure Basaričeka. Razgovarali smo i s gradonačelnikom da se ta voda pokuša nekako preusmjeriti, da ne ide baš na ceste. Osim što se slijeva bujica vode i napravi se velika lokva koja onda stoji danima, zimi cesta još i poledi pa može biti i opasna. To je i jedan od razloga zašto tom ulicom ne vozi autobus. Nagib je 13 posto, znači jaka uzbrdica i još poledica bili bi opasni za putnike, govori Skukan, dodajući da se građani žale što autobus ne prolazi gornjim ulicama Plovanije.