Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Tomislav Ćurko – državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša

08.11.2016. 23:00
Tomislav Ćurko – državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša


Zadar je dobio prvog državnog tajnika u Plenkovićevoj Vladi – riječ je o bivšem direktoru zadarske Čistoće, HDZ-ovcu Tomislavu Ćurku koji bi sutra trebao biti imenovan za državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike!
Prema informaciji iz Središnjice HDZ-a, Ćurko je na ovu dužnost odabran kao stručnjak koji se već dokazao u ovom području te koji uživa povjerenje predsjednika HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića. Kako saznajemo, ovo je jedan od rijetkih resora u kojem su se HDZ i Most, kojemu je nakon sporazuma o koaliciji pripalo ovo ministarstvo, odmah usuglasili oko izbora državnog tajnika, budući da i ministar Slaven Dobrović i Plenković cijene Ćurka kao stručnjaka koji je Zadru napravio bitne pomake u resoru zaštite okoliša.
Tomislav Ćurko zadarsku je Čistoću vodio u dva mandata te se mnogi slažu da je od nje napravio respektabilnu komunalnu tvrtku čiji su djelatnici redovito bili nagrađivani, a i sama tvrtka postala je nezaobilazna u pozicioniranju Zadra kao jedne od najboljih turističkih destinacija.
Sve to, međutim, Ćurku nije bilo dovoljno da se zadrži na mjestu direktora Čistoće, te je smijenjen ubrzo nakon kandidature za predsjednika županijskog HDZ-a gdje je bio protukandidat Božidaru Kalmeti.
Bila je to jedna od čudnijih smjena u gradskim tvrtkama, budući da su sve brojke išle Ćurku u prilog – svih 12 načelnika općina kao članovi Skupštine ove komunalne tvrtke glasovali za još jedan njegov mandat. S udjelom od 59,49 posto Grad Zadar većinski je vlasnik Čistoće i – gradonačelnikova je bila zadnja.
Tomislav Ćurko – iako u nemilosti lokalne organizacije – prvi je zadarski HDZ-ovac odabran na mjesto državnog tajnika, dok ostali sa HDZ-ove liste kandidata, koji su slali životopise u Zagreb, još uvijek čekaju Plenkovićev poziv. Imenovanje je Ćurku i svojevrsna satisfakcija za smjenu u Čistoći i marginalizaciju, posebice nakon pokušaja raspuštanja ninske podružnice HDZ-a čiji je član.