Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Datković: Nema govora da nam je Šibenik pustio

Autor: Drago Bajković

08.12.2008. 23:00
Datković: Nema govora da nam je Šibenik pustio

Foto: Vedran SITNICA



Sve izrečeno i sve insinuacije u vezi s time mogu nazvati samo apsolutnom glupošću. Vodio sam Zadar u toj utakmici i u niti jednom trenutku ni ja ni igrači, a također i cijela uprava nismo imali saznanja da nam Šibenik treba pustiti i da nam pušta, kazao je Datković.
Tmurni oblaci nadvili su se nad prvoligaša sa Stanova nakon nedjeljnog poraza u Kranjčevićevoj. Croatia iz Sesveta nanijela je Zadranima težak poraz i gurnula ih još dublje na prvoligaškoj ljestvici. Sada zaostatak za pretposljednjim Interom iznosi velikih pet bodova i unatoč petnaest proljetnih kola evidentno je da će Zadar voditi tešku borbu za prvoligaški ostanak. Uz težak poraz u nedjelju se dogodio i “slučaj Kwedi” u kojem se na račun Zadra i Šibenika iznose teške optužbe o namještanju utakmice, a slučaj je navodno preuzeo Uskok. Unatoč tome što su Zadrani proti Sesvećana poveli već u 2. minuti i imali idealnu situaciju za nastavak susreta, sve se vrlo brzo okrenulo na stranu domaćina.
– Sve je počelo idealno, već u 2. minuti zgoditkom Terkeša vodili smo 1:0. Međutim, sve nakon toga bila je tragedija. Promašili smo osam stopostotnih prigoda, od toga Sesvećani su barem četiri puta na gol crti spašavali svoju mrežu. Na drugoj strani primali smo zgoditke kao na traci i uvijek nakon individulanih grešaka. Činjenica je da se to ponavlja iz utakmice u utakmicu što me čini ogorčenim i ljutim, a moram prfiznati i pomalo nemoćnim. Toliko pričamo i radimo kako bi otklonili pogreške, ali očito u ovoj momčadi Zadra ne postoji individualna odgovornost – kazivao je jučer ujutro trener Ivica Datković.
Odmah nakon utakmice Zadrov strateg kazao je medijima da će on prvi napustiti kormilo Zadra kao će to donijeti boljitak što se između ostalog moglo shvatiti i kao napuštanje “broda koji tone”. Slučajno ili ne slično je kazao i Dalibor Zebić kada je odlazio s klupe Zadra.
– Smatram da je to moralno i ljudski. Uvijek se sve svodi na to tko je kriv. Ja kao trener snosim najveću odgovornost i smatram da u svakoj situaciji moram sačuvati svoje dostojanstvo. Zato sam i dao tu izjavu nakon poraza u Kranjčevićevoj. Smatram da u posljednje dvije utakmice nismo ostvarili ono što je bilo planirano i ta moja izjava odnosi se upravo na tu činjenicu. Nema tu govora o napuštanju broda koji tone jer vjerujem da se Zadar uz pametne poteze ima priliku u preostalih petnaest kola spasiti Druge lige.
Kao i obično trener Datković upravi klubu mora podastrijeti analizu jesenskog dijela, u ovome slučaju devet kola koliko vodi momčad Zadra.
– Moja je obaveza da upravi kluba podnesem analizu i moja zapažanja vezana za devet kola koliko vodim Zadar. Namjerno sam naglasio i zapažanja,a tome prododajem i moje prijedloge i zamisli kako se Zadra može izvući iz ove tečke situacije. Naglašavam, da ne vjerujem kako se možemo spasiti odmah bih dignuo sidro, ili bolje rečeno ne bih ni sjedao na klupu Zadra u situaciji kada smo bili uvjerljivo posljednji na ljestvici. Na upravi je da tada ocijeni moj rad i ta zapažanja i da kaže imam li podršku ili ne.
Sigurno vaš ostanak podrazumijeva i zahtjev za dovođenje nekoliko pojačanja s kojima bi se ušlo u borbu za prvoligaški ostanak?
– Ne bih o tome govorio konkretno jer smatram da na tu temu najprije moram razgovarati s čelnim ljudima u klubu. Međutim, evidentno je da Zadar mora dovesti nekoliko kvalitetnih pojačanja, prije svega iskusnih igrača s kojima bi se ušlo u proljetni dio. Ne smijemo nikako zanemariti da je puno igrača poput Terkeša i Župana zbog ozljeda nespremno ušlo u prvenstvo, a putem smo ostajali bez Bilavera, Batura itd. Uz dobre pripreme i oporavak nekih igrača, te uz 2-3 pojačanja Zadra može puno učiniti na proljeće. Prednost Intera i Croatije nije nedostižna. Uz to proljeće otvaramo kod kuće utakmicom sa Cibalijom, dok i Inter i Croatia idu na gostovanja.
Trener Datković komentirao je i “aferu Kwedi” koja je u nedjelju potresla Hrvatsku, a ako se dokaže krivica velike sankcije mogli bi snositi Zadra i Šibenik.
– Sve izrečeno i sve insinuacije u vezi s time mogu nazvati samo apsolutnom glupošću. Vodio sam Zadar u toj utakmici i u niti jednom trenutku ni ja ni igrači, a također i cijela uprava nismo imali saznanja da nam Šibenik treba pustiti i da nam pušta. Dapače, imali smo veliki uteg jer smo morali pobijediti u toj utakmici kako bi se barem malo odmakli od dna prvoligaške ljestvice i sputani time teško smo došli do minimalne pobjede. Na terenu smo davali sve od sebe i svatko tko je bio na toj utakmici može tome posvjedočiti.
Datković smatra da je sve usmjereno u cilju demoralizacije Šibenika i Zadra.
– Činjenica je da je ta vijest plasirana uoči dvoboja Šibenika i Hajduka, čini mi se sa ciljem da se demoralizira domaćine. O čijim se tu ineresima radi ne znam i ne želim nagađati. Činjenica je da svatko, pa i Uskok može ispitati svih nas u Zadru i sigurno će utvrditi da namještanja nije bilo. Već smo više puta demantirali ulična naklapanja vezana uz NK Zadar, uostalom pobijedili smo i Hajduk na Stanovima unatoč tome što se govorili da ćemo im pustiti. Jednostavno nema nikavog utemeljenja za priču o Zadru i Šibeniku – kazao je na kraju jučerašnjeg razgovora Datković.