Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sreća je što teški blokovi nisu završili u moru

Autor: Siniša Klarica

08.12.2008. 23:00
Sreća je što teški blokovi nisu završili u moru

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Inženjer Josip Babeli kaže da same orgulje nisu oštećene u što smo se mogli uvjeriti jučer kad su po običaju, proizvodile zvukove koje prate ovu sad već svjetsku atrakciju
Nakon što su ovog vikenda jak vjetar i uzburkano more oštetitli zadarske Morske orgulje, jučer su ih obišli predstavnici izvođača radova Jadrankamena iz Splita i Tankerkomerca iz Zadra. Prema riječima nadzornog inženjera Josipa Babelija dogovoreno je da u roku dva dana izvođači ponude Gradu Zadru tehničko rješenje sanacije orgulja.
– To rješenje moralo bi biti optimalnije od propisanih. Naime, izvođač radova poštivao je tehničke propise koji su propisani za maritimne uvjete. Međutim, ovdje se radilo o elementranoj nepogodi. Inače građevine ovakvog tipa se projektiraju za neke optimalne i propisane uvjete naprezanja. U slučaju elementarne nepogode, koja se ne može predvidjeti, postoji institut osiguranja. Mi smo sad od izvođača zatražili da napravi rješenje koje će izdržati i nešto veća naprezanja od propisanih te da Gradu Zadru dostavi troškovnik, rekao je Josip Babeli.
Sreća u cijeloj priči što jednu tonu teški blokovi nisu završili u moru. Inženjer Babeli kaže da je more zapravo potkopalo jedan blok i odvojilo ga od ostalih. U takvoj „statičkoj” situaciji blokovi se ponašaju svaki za sebe i ne predstavljaju više klasičan lanac u kojeg su uvezani. Babeli dodaje da same orgulje nisu oštećene u što smo se mogli uvjeriti jučer kad su po običaju, proizvodile zvukove koje prate ovu sad već svjetsku atrakciju.