Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Željko Čulina predsjednik MO Maslina

08.12.2010. 23:00
Željko Čulina predsjednik MO Maslina


Poznati zadarski  liječnik dr. Željko Čulina izabran je za novog predsjednika  vijeća mjesnog odbora Maslina. Posljedica je to dogovora  HDZ-a i HSLS-a u kojem će  dužnost predsjednik prve dvije godine mandata obnašati  HDZ, a druge dvije HSLS.  Očekuje se da će na sljedećoj  sjednici za potpredsjednika  VMO Maslina najvjerojatnije  biti izabran Mate Zorica iz  HSLS-a koji će nakon dvije  godine zamijeniti Čulinu.
Prije samog glasovanja,  predstavnici koalicije  SDP-HNS-DSU upitali su  gradsku pročelnicu za gradsku  samoupravu i opće poslove  Dolores Grdović Kalmetu po  kojoj osnovi je poništena  prošla konstituirajuća sjednica. Podsjetimo, glasovima  triju vijećnika koalicije za  predsjednika tad je izabran  Damir Berković iz SDP-a.  HSLS-ovci su tad predali  prazne listiće, navodno zbog  izostanka dogovora s  HDZ-om, a točnije jer nisu  htjeli pristati da predsjednik  VMO Maslina još jedan mandat bude Dubravko Barešić iz  HDZ-a.
Berković je naveo čl. 67  zakona po kojem se predsjednik vijeća mjesnog odbora  bira većinom nazočnih na sjednici. Dolores Grdović Kalmeta je ukazala na nedorečenost zakona na tom području, a nakon što je HSLS  potražio pravni lijek u Ministarstvu uprave, odlučeno je  da se primjeni analogija s izborom predsjednika gradskog  vijeća. To znači da se predsjednik vijeća mjesnog odbora  postaje glasovima apsolutne  većine vijećnika. 
Kalmeta-Grdović je usto prozvala zadarske mjesne odbore rekavši  da od njih 37 samo dva imaju  pravilnike u kojima je ovo  pitanje razrađeno te da su u 20  godina postojanja imali vremena da utvrde način izbora  rukovodstva mjesnih odbora.   Također je upozorila da čak  nije razrađen postupak raspuštanja vijeća mjesnih odbora u slučajevima provjere  zakonitosti njihovog rada.
Vijećnici koalicije nisu bili  zadovoljni odgovorima te su  naglasili da je sve napravljeno  da gubitnik na izborima  pošto-poto bude pobjednik.  Grdović Kalmeta ih je upozorila da, zbog nazočnosti medija, ne koriste sjednicu za  pressicu SDP-a, ali se vijećnici  koalicije nisu dali smesti. Osvrnuli su se na pisanja nekih  portala da je ovim nastavljen  kontinuitet vlasti HDZ-a, što  po njima nije istina jer je bivši  predsjednik Barešić izabran  na listi koalicije, a kasnije je tu  istu, naglašavaju vijećnici, izdao i prešao u HDZ. Neposredno prije glasovanja, vijećnici koalicije  SDP-HNS-DSU Atanasija  Babović, Ljiljana Klarin i Damir Berković napustili su konstituirajuću sjednicu.
Na kraju sjednice Dolores  Kalmeta Grdović izrazila je u  ime Grada Zadra zadovoljstvo dogovorom predsjednika  HDZ-a i HSLS-a, kako se ne  bi proveli ponovljeni izbori i  time dodatno opteretila gradska blagajna nepotrebnim  troškom.