Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Suze i smijeh

08.12.2011. 23:00


U izbornoj noći zasjala je Šeksova suza i zaledio se Milanovićev pobjednički osmijeh, a iz ta dva detalja mogla se predvidjeti aktualna foteljaška galama, i u taboru gubitnika oko novog vodstava HDZ-a, i u onom slavljaničkom oko sastava nove kukuriku vlade.
Šeksu je možda kroz paradoksalni, frenetični pljesak ipak doprlo do mozga da je njegov HDZ potonuo iako je predsjednica stranke Jadranka Kosor, kao isključena iz realnosti, govorila o uspjehu jer je HDZ ušao u kampanju u nemogućim uvjetima kao da je netko drugi, a ne sama stranka takve uvjete stvorila. Uz Kosoričin namješteni osmijeh i gotovo groteskan pljesak otkotrljala se Šeksova suza iako bi mnogi pogrešno zaključili da će prije zaplakati ona koju je bivši predsjednik Mesić nazvao „Suzana”.
Krenula su nagađanja tko će nakon poraza voditi HDZ, hoće li Jadranka Kosor uz pomoć Šeksa ostati na čelu stranke ili će se Šeks koji kaže da želi biti drugi čovjek stranke, a za kojeg kažu da vedri i oblači u stranačkim kadrovskim rješenjima, naći u poziciji da važe: Milinović, Kalmeta, Jasen Mesić, Karamarko, Plenković…
Hrvatskoj javnosti u teškoj ekonomskoj krizi opet se servira zabava tko će doći na čelo poraženog HDZ-a, a uz sve to ide i drugi foteljaški proces i sve češće pitanje hoće li i kako Milanović ugoditi dominantnom Čačiću.
Ako bi se analizirala metamorfoza novog premijera Milanovića, nagla samozatajnost poslije izborne pobjede mogla bi biti rezultat političkog sazrijevanja, ali i zabrinutosti kako posložiti i pomiriti osobe i resore da Kukuriku koalicija pritisunta još i ekonomskim nedaćama ne bi krenula na put od zore do sumraka.
Do kojih tragikomičnih visina mogu rasti političke taštine i paradoksi moglo se vidjeti i lijevo i desno. Jadranka Kosor slavila je poraz, a Milanović se suzdržavao u pobjedi. Ona mu nije čestitala, a on to nije ni smatrao bitnim. Šeks je proplakao, a i dalje tvrdi da je ovakav izborni rezultat pobjeda HDZ-a.
Za razliku od Čačića Milanoviću se trenutačno mora priznati da je dobro zatomio trijumfalističku, ironičnu notu koju je dugo „svirao” i zbog toga slušao kritike o svojoj aroganciji. No, HNS-ovac Radimir Čačić teško će se boriti sa svojom bahatošću. Pokazalo se to ubrzo kada je novinarima s visine odbrusio i prosiktao da nisu oni vlada HDZ-a pa da samo dogovaraju fotelje i udomljuju podobne na čelna mjesta javnih poduzeća.
No, javnost zna da se upravo radi kukuriku kadroviranje pa dok još nije službeno ni formirana vlada već se moglo vidjeti da ni Kukuriku koalicija neće do kraja biti iskrena kako je predizborno „kukurikala”.
Nepovjerenje brzo nakon davanja povjerenja nikako ne bi bilo dobro za izborne pobjednike od kojih se puno očekuje kada je u pitanju gospodarski oporavak koji će, po svemu sudeći, biti vrlo teška misija.
HDZ-ovce je obuzela tuga izbornog poraza, bez obzira na to što su je neprirodno prigušivali pjesmom i pljeskom, zbog onog što (ni)su napravili, a Kukuriku koaliciju „tuga” izborne pobjede zbog onog što moraju napraviti.
Kada se saberu poslijeizborni dojmovi, ostaju HDZ-ove suze kroz smijeh i Milanovićev suzdržani osmijeh kao na rubu suza…