Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Spor protiv poslodavca prof. Babić dobila, suđenje protiv kolega nastavljeno

08.12.2016. 23:00
Spor protiv poslodavca prof. Babić dobila, suđenje protiv kolega nastavljeno


Svi glavni “likovi” priče sa svojim odvjetnicima – Smiljanom Bakočevićem i Andrejom Korljanom, jučer su uredno došli na zakazano ročište na zadarski Općinski sud i pred suca Domagoja Kurobasu, no novinari su prije početka rasprave morali izići jer je suđenje ostalo zatvoreno za javnost.
Riječ je, naime, o privatnoj tužbi ugledne zadarske sveučilišne profesorice dr.sc. Vande Babić koja je tužila svoje kolege prof. dr. sc. Divnu Mrdežu Antoninu i prof. dr. sc. Emila Hilju – zbog klevete, a sa suđenja je upravo na zahtjev prof. dr.sc. Babić, isključena javnost.
“Slučaj” koji je počeo prije četiri godine mogao je puno ranije dobiti i svoj sudski epilog jer je sudac Kurobasa posvađanim profesorima ponudio i zakonsku mogućnost mirenja, što je prof. Vanda Babić bila spremna prihvatiti, ali uz ispriku svojih kolega te njihovo pismeno očitovanje o cijelom slučaju koje bi dostavili i Vijeću Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru. No, oni su to odbili uz obrazloženje da nisu krivi i da se radi “tendencioznom izvlačenju iz konteksta”.
Što se, dakle, jučer događalo iza čvrsto zatvorenih vrata sudnice zadarskog Općinskog suda nije se moglo doznati, ali je javno objavljeno kako je prof.dr.sc. Vanda Babić u rujnu prošle godine dobila spor koji je vodila protiv svog poslodavca – Sveučilišta u Zadru koje nije zaštitilo njezina prava iz radnog odnosa i sačuvalo njezino dostojanstvo na poslu, iako je to po zakonu bilo dužno, a to dostojanstvo su, prema tužbenom zahtjevu profesorice Babić, narušili njezina kolegica s odjela, prof. dr. sc. Divna Mrdeža Antonina te prof. dr. sc. Emil Hilje.