Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uskoro radovi na Ninskom blatu?

Autor: Branko Božić

09.01.2010. 23:00
Uskoro radovi na Ninskom blatu?

Foto: Mario PADELIN



Kruna svih projekata planiranih ove godine na području grada Nina trebao bi biti skorašnji početak realizacije dugonajavljivanog projekta Ninsko blato vrijednog oko 50 milijuna eura


Odmah u prvim danima godine u koju smo krenuli ninska Gradska uprava je pokrenula opsežnu akciju radi okončanja niza započetih infrastrukturnih projekata te gradnje novih kapitalnih objekata. Za te projekte iz gradskog proračuna će se namaknuti približno 20,3 milijuna kuna što je na razini nekoliko prošlih godina. Dotok novca također se, kao i ranijih godina, očekuje od strane Hrvatskih voda te ministarstava kulture, mora i gospodarstva.
Kada je po srijedi sam grad Nin, onda je svakako važno istaknuti da se punom parom radi na završetku projekta izrade nove zemljišno-katastarske knjige, čime će se pokrenuti i ostali zacrtani projekti. Tako će se uz već započetu rekonstrukciju stare škole uskoro krenuti s izgradnjom prve faze kanalizacije u vrijednosti od dva milijuna kuna.
Rekonstrukcija vodospreme
Krenut će se također u izgradnju groblja i mrtvačnice, obilazne ceste s polaganjem elektroenergetskih kabela prema Ninskom blatu, rekonstrukciju vodospreme Straža, zatim u uređenje nekoliko prilaznih ulica do Kalelarge kao i vanjskih fasada na svim objektima na glavnoj gradskoj ulici Kalelargi. Nadalje, u dogovoru sa zadarskim konzervatorima i ninskim arheolozima nastavit će se s radovima na obnovi i sanaciji obrambenih bedema, rimskog mozaika, rimskog hrama, preseljenju spomenika Grguru na njegovo novo pripremljeno mjesto na uređenom Višeslavovom trgu kao i na ostalim lokalitetima, koji čine ninsku povijesnu cjelinu. Budući da nema gradnje bez izrade projektne dokumentacije, za nju će se ove godine iz Gradskog proračuna Nina izdvojiti 4,5 milijuna kuna. Time će se, uz ostalo, omogućiti gradnja novog dječjeg vrtića s jaslicama u visini od oko dva milijuna kuna. U suradnji sa Županijom, zadarskim Vodovodom, Hrvatskim vodama i trima susjednim općinama – Privlakom, Virom i Vrsima, nastavit će se poslovi na izgradnji zajedničkog cjevovoda, putem kojeg će umjesto dosadašnje slane vode iz obližnjeg vodocrpilišta Boljkovac, uskoro od Petrčana preko Zatona do Nina i nadalje Privlake, Vira i Vrsi, konačno poteći zdrava pitka voda iz Zrmanje. Planira se poraditi na uređenju plaža i kupališta te na odmuljivanju glavnog ninskog porta.
Naravno, kruna svih ovih, a i ostalih projekata, bit će skorašnji početak realizacije projekta Ninsko blato vrijednog oko 50 milijuna eura.
Očekuje se da će gradnja krenuti uskoro jer je dokumentacija za ovu veliku greenfield investiciju u hrvatskom turizmu s preko 1.000 kreveta pri kraju.
Župna crkva u Ninskim stanovima
Pored svega treba naglasiti da gradska uprava s gradonačelnikom Emilom Ćurkom planira uložiti znatna financijska sredstva i u komunalnu infrastrukturu pet okolnih prigradskih mjesta. U Zatonu će se nastaviti proširenjem i izgradnjom javne rasvjete, mjesnog groblja, vodovodne mreže, a planira se poraditi na uređenju obalnog pojasa te na odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda. U sve ove i ostale poslove investirati će se oko 1,2 milijuna kuna. U održavanje već izgrađenih objekata komunalne infrastrukture usmjeriti će se dodatnih 2,4 milijuna kuna.
Što se tiče Poljica Briga u njih se planira usmjeriti oko 653.000 kuna. Novac će se usmjeriti u najvećem opsegu u izgradnju vatrogasnog Doma, izgradnju mjesne vodovodne mreže te vodovoda i prilaznih cesta do poduzetničke zone. U održavanje komunalne infrastrukture uložiti će se 230.000 kuna.
Prema Grbama će se usmjeriti oko 50.000 kuna za izgradnju nogostupa, poboljšanje javne rasvjete te za primjereno holtikulturno uređenje centra mjesta. U održavanje komunalne infrastrukture te u obnovu zgrade Mjesnog odbora izdvojit će se 405.000 kuna.
Žeravljani će ove godine iz proračuna dobiti 142.500 kuna i to za poboljšanje stanja u javnoj rasvjeti te za izgradnju nerazvrstanih cesta i poljskih putova. Očekuje se također pomoć grada u završetku gradnje nove župne crkve. Za održavanje već postojeće komunalne infrastrukture izdvojiti će se 286.000 kuna. I konačno Ninski Stanovi dobiti će sredstva u prvom redu za izradu projektno-tehničke dokumentacije za određene projekte kao i za početak gradnje župne crkve u iznosu od 252.500 kuna, dok će se u održavanje komunalne infrastrukture transferirati 242.000 kuna.
Na kraju, kad se sve zbroji i oduzme, potpuno je jasno da građanima drevnog starohrvatskog kraljevskog grada Nina i njegovih pet prigradskih mjesta, unatoč recesiji i štednji, ali s jednom mudrom, pametnom i racionalnom politikom ninskog Gradskog vodstva, predstoji ljepši, bolji i bogatiji život tijekom ove 2010. godine.