Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nezaposlenost u Zadarskoj županiji upola manja od državnog prosjeka

09.01.2012. 23:00
Nezaposlenost u Zadarskoj županiji upola manja od državnog prosjeka


Aktivne mjere u zapošljavanju, koje je donijela Vlada RH, posebno se primjenjuju kod onih koji su dugotrajno nezaposleni, tj. onih koji su na Zavodu za zapošljavanje evidentirani više od godinu dana


Iako je nezaposlenost jedan od temeljnih problema hrvatskog društva, iako krizna, protekla godina nije dovela do dramatičnih promjena u zapošljavanju na području koje pokriva zadarska ispostava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Krajem studenoga na zadarskom zavodu je evidentirano 10.611 nezaposlenih. U odnosu na isti mjesec prošle godine, radi se o smanjenju za 4,09 posto. Kada statistike za prosinac budu gotove, očekuje se da će broj nezaposlenih krajem prošle godine neznatno, ipak prijeći 11.000.
Samozapošljavanje
Iz statistike se može iščitati da je nezaposlenost u Zadarskoj županija upola manja od državnog prosjeka. Aktivne mjere u zapošljavanju, koje je donijela Vlada RH, posebno se primjenjuju kod onih koji su dugotrajno nezaposleni, tj. onih koji su na Zavodu za zapošljavanje evidentirani više od godinu dana. Jedna od mjera je sufinanciranje zapošljavanja mlađih osoba bez radnog staža. Zahvaljujući mjerama u kojima Zavod poslodavcu isplaćuje 30.000 kn po zaposlenoj osobi, na ovaj način se uspjelo zaposliti 10 mlađih osoba. Dugotrajno nezaposlene tri osobe iznad 50 godina starosti, također su našle radno mjesto zahvaljujući sufinanciranju njihovog zapošljavanja. Dvije su osobe zaposlene zahvaljujući mjerama koje obuhvaćaju posebnu skupinu nezaposlenih u koju spadaju invalidi, branitelji, liječeni ovisnici. Sa 30.000 kuna potpomognuto je samozapošljavanje 23 osoba koje su otvorile vlastita poduzeća ili obrte ispunivši kriterije HZZ-a.
U cijeloj analizi ponajviše se ističe podatak da je mjerama za stručno osposobljavanje obuhvaćeno 220 zaposlenih osoba. Riječ je o polaganju stručnog ispita za ona radna mjesta na kojima je ta obveza propisana. Mahom je riječ o visokoobrazovnim osobama, a glavni korisnici ove mjere bili su lokalna uprava i samouprava te škole na području Zadarske županije. Takve osobe su radile, a po programu su im pripale tzv. novčane pomoći u iznosu od 1.600 kuna. HZZ je snosio trošak mirovinskog osiguranja i svih drugih obveza koje bi inače snosio poslodavac.
Na drugu stranu, obrazovanjem za potrebe tržišta rada ili popularno prekvalifikacijom, obuhvaćene su 473 osobe. To je 225,23 posto više od planiranog broja polaznika. Najviše nezaposlenih, njih čak 61, završilo je obrazovanje za ECDL tehničara. Zanimljivo je da je ovom mjerom obuhvaćeno i 12 polaznika koji su obrazovali za voditelje izrade i provedbe projekata iz EU fondova. Analizom tržišta rada, zadarski Zavod za zapošljavanje proveo je 21 program osposobljavanja. Svi ti obrazovni programi morali su biti verificirani kako bi mogli biti upisani u radne knjižice nezaposlenih.
Program javnih radova
Zadarski zavod za zapošljavanje proveo je i program javnih radova koji je obuhvatio 331 dugotrajno nezaposlenu osobu. Time se, također prebacio plan za 165 posto koji je za ovu godinu predvidio zapošljavanje kroz javne radove tek 200 osoba. Radi se o društveno korisnom radu u neprofitabilnim poslovima koji nisu konkurencija na tržištu. U tom programu našli su se i oni iz sfere zdravstvene i socijalne pomoći starim osobama, uređenja nasada.
– Ovom posljednjom, ali i efektima ostalih mjera aktivne politike u zapošljavanju, mi smo u zadarskom zavodu veoma zadovoljni. Nije nevažno ponovno istaknuti da je HZZ jedna od prvih institucija u državi koja je još tamo 2001. počela raditi po europskim principima. Već u ovogodišnjem privremenom financiranju države, osigurana su sredstva za novi ciklus obrazovanja nezaposlenih. Sudeći po najavama, deklariranim prioritetima i prvim potezima nove vlade, očekujemo još veće intenziviranje aktivnih mjera politike zapošljavanja, rekao nam je nakon “češljanja” najnovije analize stanja u zapošljavanju pročelnik Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zadru Željko Marić.