Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zlatku Lisici potvrđena oslobađajuća presuda

09.01.2012. 23:00
Zlatku Lisici potvrđena oslobađajuća presuda


Presudu je sredinom prosinca prije dvije godine na Općinskom sudu u Zadru, nakon suđenja zatvorenog za javnost, donio sudac Ivica Marinović. Oslobađajuću je presudu sada potvrdio i zadarski Županijski sud, u ovom slučaju, kao drugostupanjski


Zadarski Županijski sud, u ovom slučaju kao drugostupanjski, nakon više od godine dana donio je pravomoćnu presudu kojom je 34-godišnji Bibinjac, Zlatko Lisica pravomoćno oslobođen od optužbe kojom ga se teretilo zbog dva pokušaja iznude.
Presuda Lisici, koji je u Zadru i danas poznat po filmskoj pljački koju je prije više od deset godina izveo zajedno sa svojom suprugom i ostatkom ekipe, kada je ukradeno više od dva milijuna kuna bivše Dalmatinske banke u Zadru, izrečena je sredinom prosinca prije dvije godine na Općinskom sudu u Zadru, nakon okončanja sudskog postupka koji je sudac Ivica Marinović odlučio zatvoriti za javnost.
Novinari su tada mogli čuti presudu, ali su ostali uskraćeni za objašnjenje, odnosno obrazloženje oslobađajuće presude koja je sada i potvrđena.
Ono što se moglo doznati jest činjenica da je Zlatko Lisica oslobođen zbog nedostatka dokaza za kaznena djela koja su mu optužnim prijedlogom stavljena na teret.
Zlatko Lisica podsjećamo, bio je uhićen krajem kolovoza prije dvije godine zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela pokušaja iznude, a nakon kriminalističkog istraživanja u prostorijama policije, potom je bio priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Borisu Babiću, koji mu je nakon saslušanja, odnosno ispitivanja, odredio pritvor. Pritvor mu je bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a svakako mu nije u prilog išla i činjenica da je osuđivan. Lisica je tada pred istražnim sucem iznio svoju obranu u nazočnosti odvjetnika. Branio se kako nije u pitanju nepostojeći dug, a tako se branio i na sudu gdje je svoju obranu dugo i iscrpno iznosio. Stavljalo mu se na teret da je počinio kazneno djelo iznude, “s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, na ime nepostojećeg, vraćenog duga tijekom mjeseca kolovoza te da je u više navrata prijetio smrću 25-godišnjaku i njegovom 61-godišnjem ocu”, koji žive na zadarskom gradskom predjelu Ploča.
Lisica je došavši ispred njihove obiteljske kuće, zatražio novac, a tada je i uhićen. Osim toga, policija je u njegovom automobilu pronašla i pištolj za koji nije imao dozvolu. Pištolj mu je oduzet te je protiv njega po hitnom postupku podnesen i optužni prijedlog zbog nelegalnog držanja oružja, iako je Lisica  pred istražnim sucem zanijekao da je pištolj njegov.
U vrijeme trajanja istrage, Zlatko Lisica je u pritvoru zadarskog Istražnog centra proveo gotovo četiri mjeseca.