Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Misa zadušnica za nadbiskupa Prenđu u Rimu

Autor: Agencija IKA

09.02.2010. 23:00
Misa zadušnica za nadbiskupa Prenđu u Rimu

Foto: IKA



Misno slavlje predvodio je nadbiskup Petar Rajič, novoimenovani apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru, te apostolski delegat na Arapskom poluotoku


Na petu nedjelju kroz crkvenu godinu, 7. veljače, slavljena je u Hrvatskoj nacionalnoj crkvi sv. Jeronima u Rimu misa zadušnica za pokojnog zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđu. Misu je predvodio novoimenovani apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru, te apostolski delegat na Arapskom poluotoku nadbiskup Petar Rajič, a koncelebrirali su rektor Zavoda sv. Jeronima mons. Jure Bogdan, duhovnik Zavoda o. Mihaly Szentmartoni te svećenici studenti u Rimu. Na misi su se okupili studenti, redovnice i vjernici koji redovito pohađaju mise u toj crkvi.
U homiliji je mons. Bogdan tu nedjelju nazvao “nedjeljom poziva”, budući da je u sva tri čitanja riječ o Božjem pozivu upućenom pojedincima po imenu – Izaiji, Pavlu i Petru. Tumačeći upravo poziv u svjetlu Božje riječi, osvrnuo se i na sam poziv pokojnog nadbiskupa Prenđe, govoreći o njegovu životu i službama koje je obnašao, istaknuvši pogotovo one vezane uz Zavod sv. Jeronima u Rimu: “Bio je član Biskupske komisije za Zavod sv. Jeronima. U tome svojstvu obavio je godišnju vizitaciju Zavoda godine 2001. Uime hrvatskih biskupa izabrao je i imenovao iste godine o. Mihalyja Szentmartonija duhovnikom Zavoda.” Homiliju je završio riječima: “Pamtit ćemo ga po vedrini nastupa, neposrednosti i jednostavnosti u susretima, neumornosti, zauzetosti za Božju stvar u svakom trenutku, hrabrosti i jasnoći izgovorene riječi. U susretima i nastupima širio je nadu, optimizam. Ljubio je Boga, ljubio je Crkvu, ljubio je svoj narod s kojim je dijelio dobro i zlo.”
Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor crkve Sv. Jeronima, oformljen od studenata laika, redovnica i svećenika, pod vodstvom vicerektora vlč. Željka Majića. Za orguljama je bila s. Gordana Igrec. Bila je to prva misa koju je mons. Rajič kao nadbiskup slavio u Hrvatskoj nacionalnoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, te mu je stoga rektor Bogdan čestitao na biskupskom ređenju spomenuvši kako je mons. Rajič trideseti svećenik iz Zavoda sv. Jeronima koji je imenovan biskupom.