Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pokreće se telefon pomoći za oboljele od raka

09.02.2012. 23:00
Pokreće se telefon pomoći za oboljele od raka


U povodu Svjetskog dana bolesnika koji se obilježava od 1992. godine, Liga protiv raka Zadar danas je najavila, u suradnji s Udrugom za promicanje prava pacijenata Zadar, pokretanje telefona za pomoć oboljelima od raka i njihovim obiteljima. U projektu će sudjelovati i psiholozi sa Sveučilišta u Zadru
U povodu Svjetskog dana bolesnika koji se obilježava od 1992. godine, Liga protiv raka Zadar danas je najavila, u suradnji s Udrugom za promicanje prava pacijenata Zadar, pokretanje telefona za pomoć oboljelima od raka i njihovim obiteljima. U projektu će sudjelovati i psiholozi sa Sveučilišta u Zadru.
Kako je istaknuo Vladislav Tomčuk, tajnik Lige protiv raka Zadar, u povodu Svjetskog dana bolesnika pozivaju se donatori da pomognu obilježiti ovaj dan.
– Tako je jedne godine dućan zdrave prehrane donirao zdrave namirnice Općoj bolnici Zadar za oboljele od raka, prošle godine je sudjelovala „Kali tuna”, a ove godine tvrtka SimBex donira Općoj bolnici pelene za inkontinenciju i ostali potreban sanitetski materijal. S tvrtkom SimBex smo uspostavili i dugotrajniju suradnju pa očekujemo njihovu pomoć i ubuduće, rekao je Tomčuk, dodajući da je važno da barem na ovaj dan bolesnici znaju da se misli na njih i na njihove potrebe.
I dr. Dubravka Finka, predsjednica zadarskog ogranka Udruge za promicanje prava pacijenata, istaknula je da je na ovaj dan ljudski sjetiti se osobe do sebe.
– Želimo pokazati da smo uz bolesnike, da im treba pružiti brigu i pažnju, želimo im reći da smo na njihovoj strani. To nije samo dan bolesnika, već šire zajednice, rekla je dr. Finka.Zadarski ogranak Udruge za prava pacijenata od 2006. do 2008. godine vodio je savjetovalište za pacijente.
– Zahvalna sam na pozivu za suradnju u pokretanju telefona za psihološku pomoć oboljelima od raka i nadam se da će naše iskustvo iz savjetovališta pomoći u tome te da ćemo zajedničkim radom ostvariti veću kvalitetu, rekla je dr. Finka.
Iskustva pacijenata koji se javljaju u Udrugu su razna. – Pacijenti nam zapravo odaju kakva je primjena zakona pa mogu biti zakinuti za neko ortopedsko pomagalo, predugo čekati na pregled, ne mogu doći do informacije ili lijek koji im je jako potreban nije na listi HZZO-a. Ali to su sve stvari koje su regulirane propisima i onda im mi damo informacije o njihovim pravima, uputimo na instituciju kojoj se trebaju obratiti i slično. Ali ima i takvih kršenja prava da pacijent nije zadovoljan s pažnjom koja mu je pružena, da se prema pacijentu odnose s nepoštivanjem, a bolestan čovjek se često ne usudi izboriti za sebe, priča dr. Finka.
Upravo je to polje na kojem se najviše napredovalo u godinama rada na promicanju prava pacijenata.
– Potičemo građane da budu svjesni svojih prava i da ih ostvaruju. Da znaju da imaju pravo pitati i „najgluplja” pitanja, ionako se već pokazalo da zapravo nema glupih pitanja, rekla je dr. Finka.
Kako je novi ministar zdravstva dr. Rajko Ostojić već najavio da će se Ministarstvo više otvoriti civilnom sektoru, pritužbama pacijenata i njihovim pravima, dr. Finka rekla je da se nada promjenama u zdravstvu.
– Mi smo tu da sve pratimo i upozoravamo. Sad se radi reorganizacija zdravstva, ali koliko će biti učinkovita, ovisi o stručnim službama. Reforma se provodi već neko vrijeme, ali nije sadržajno zaživjela. Neke stvari su u praksi neizvedive, za neke nisu postavljeni preduvjeti, kao što je u slučaju reforme hitne medicinske pomoći. Ima rupa i nadam se da će se one u hodu rješavati, kazala je dr. Finka.
Na kraju je Vladislav Tomčuk najavio radionicu koju Liga protiv raka organizra 17. veljače u Gradskoj knjižnici Zadar. Radionicu će voditi Vinka Mitrović koja je bila operirana od raka dojke i nakon toga se posvetila umjetnosti. Na radionici će sudjelovati i psiholozi sa Sveučilišta u Zadru, a pozvani su svi građani koji su se na neki način susreli s bolesti raka te posebno članovi iz srodne udruge Europa Donna da dođu na radionicu i podijele iskustva.