Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U gradskim školama 914 novih osnovaca

09.02.2014. 23:00
U gradskim školama 914 novih osnovaca


Krajem prošloga mjeseca okončani su predupisi za buduće prvašiće za sljedeću školsku godinu. U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja su napunila šest godina, a ukoliko ih roditelji žele upisati u školu nešto ranije, moraju podnijeti zahtjev Uredu državne uprave, odnosno Službi za društvene djelatnosti. To se odnosi na djecu koja će šest godina navršiti između 1. travnja i 31. kolovoza.
Prema podacima Ureda državne uprave zaduženog za prosvjetu ukupan broj prvašića u sljedećoj školskoj godini je za sada 1.738, od čega je na području Županije predupisano 821, a na području Grada 914 budućih prvašića.
U najbrojnijoj zadarskoj školi – Šimuna Kožičića Benje prosječno se svake godine upiše oko 150 prvašića pa će tako biti i sljedeće nastavne godine. Od toga u njihovoj područnoj školi u Diklu bit će upisano sedam, a na Puntamici deset malih učenika.
Inače, ova škola jedina je na području Zadarske županije u kojoj se zbog brojnosti učenika kojih je oko tisuću, radi u tri smjene, a jedna je i od rijetkih u Hrvatskoj koja još uvijek mora raditi u takvim uvjetima.
S druge pak, strane jedina škola u centru grada, na Poluotoku – Osnovna škola Petra Preradovića posljednjih godina ima tendenciju pada broja učenika i radi u dvije smjene. Sljedeće školske godine, ako je suditi prema podacima predupisa, u tu bi se osnovnu školu trebalo upisati 105 učenika.