Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kod kuće se mora pobjeđivati

Autor: Drago Bajković

09.03.2010. 23:00
Kod kuće se mora pobjeđivati

Foto: Vedran SITNICA



Zadar igra “najlakšu” utakmicu, a to su one u kojima nema nikakvog imperativa. Kada gostuješ kod Dinama onda možeš igrati potpuno rasterećeno i to bi Zadrani napokon morali jednom iskoristiti
Zadar nije uspio potvrditi remi s gostovanja u Šibeniku, protiv Karlovca na Stanovima izabranici Dalibora Zebića osvojili su mršavi bod. Što je najgore i taj bod na kraju je velik kao kuća. Jer, Karlovčani su vodili do devedesete minute, točnije do sudačke nadoknade, a onda se ukazao Ivan Santini, izborio jedanaesterac i sam ga realizirao. A kada do boda dođeš u posljednjim trenucima susreta onda ipak moraš biti sretan. Sretan, s nekom gorčinom u duši.
Propuštene prigode
Nije da Zadrani nisu imali svojih prigoda, po isteku utakmice mogli smo ih nabrojati priličan broj. Zakazala je opet realizacija, nikako zadarski igrači nisu mogli pogoditi mrežu dojučerašnjeg suigrača Sunare. A s druge strane gosti iz grada na četiri rijeke prijetili su iz kontri. Posebno je teško Zadranima pao vodeći zgoditak gostiju koji je postignut u posljednjoj minuti prvoga poluvremena. Ono što možda još više zabrinjava je da Zadar protiv Karlovca nije djelovao moćno, onako domaćinski moćno, kada gostima odmah od prvog starta daješ do znanja da nemaju što tražiti na tvom terenu. Čini nam se da će Zebićeva momčad imati više problema na svom terenu, nego na gostujućima jer nekako nemaju siline prema gostujućem šesnaestercu kada moraju napadati, a kao da im je lakše braniti se pa prijetiti iz kontri. U svakom slučaju tek je krenulo nogometno proljeće, Zebić i njegova momčad zaslužuju da im se da prigoda demantirati dežurne skeptike. Što se tiče prošloga kola vodeći Dinamo je jako teško došao do pobjede u Gradskom vrtu. Zgoditak Mandžukića bio je dovoljan za tri boda, ali ne i za dobar dojam jer Osijek je bio bolja momčad. Cibalia Stanka Mršića ne posustaje, malo je nedostajalo da se i s Kantride vrate s tri boda. Na kraju je završilo 1:1, a Cibalijin strateg ne zna za poraz već 14 kola. Dojmljivo, i hvale vrijedno. Uostalom drugo mjesto na ljestvici s osam bodova zaostatka za Dinamom dovoljno govori tome u prilog. Hajduk je silovito krenuo ovoga proljeća, kao da ga je onaj poraz od Zadra u generalki prije početka prvenstva potpuno trgnuo. Nakon što su kod kuće pomeli Koprivničane 5:0, slično su učinili Interu u Zaprešiću. Zabili su im tri komada (šteta što je sudac poništio potpuno regularan zgoditak Tomasova), a primili nisu niti jedan. Još da isto učine Rijeci na Poljudu i eto ih odmah iza Dinama. Sada su na četvrtom mjestu. Treći su Šibenčani koji su nakon remija protiv Zadrana, odigrali neodlučeno i u Koprivnici – 2:2. Sada su tek bod ispred Splićana. Lokomotiva je na svom terenu došla do nove pobjede, ovoga puta stradao je Štimčev Zagreb. Čini se da momčadi iz Kranjčevićeve kola idu ponovno nizbrdo. Varteks je pred slomom i financijskim i igračkim. U prošlom kolu su na svom terenu doživjeli uvjerljiv poraz od slabašne Istre 1961 – 0:2. Možemo se samo nadati da će se “krojači” što prije izvući iz ove velike krize. Posljednjeplasirana Croatia je na svom terenu došla do druge pobjede u prvenstvu, Međimurje nije uspjelo pronaći protuigru za Sesvećane.
“Izorati” Maksimir
Što nam donosi 20. kolo? Zadar igra “najlakšu” utakmicu, a to su one u kojima nema nikakvog imperativa. Kada gostuješ kod Dinama onda možeš igrati potpuno rasterećeno i to bi Zadrani napokon morali jednom iskoristiti. Šteta što na Maksimiru neće istrčati Ivan Santini zbog tri žuta kartona, ali vjerujemo da će i bez njega Zadrani pružiti dostojan otpor lideru. Jer lopta je okrugla, malo sreće koju moraš isprovocirati i nešto lošiji dan domaćina i eto iznenađenja. Nada umire posljednja, a sanjati nije zabranjeno. Drugoplasirana Cibalia će u Vinkovcima dočekati Lokomotivu i za vjerovati je da će Mršićeva vojska nastaviti pobjednički niz u svom dvorištu. Šibenik kod kuće ugošćuje Inter koji je gadno stradao protiv Hajduka. Zadar je uspio otkinuti bod Šibenčanima, nadajmo se da Zaprešićani neće jer se radi o direktnom konkurentu zadarskom prvoligašu. Hajduk će na Poljudu dočekati Rijeku. Rijeka je više puta znala zagorčati život Splićanima, uostalom u jesenskom dijelu prvenstva su ih pomeli na Kantridi. Vrijeme je za osvetu, “bili” su u seriji koju ne žele prekinuti, i vjerujemo da će “jedinica” biti čista kao suza. U sljedećem kolu Zagreb će na svom terenu dočekati Varteks, Istra Croatiju, a Karlovac Slaven Belupo. Zanimljivog prvoligaškog nogometa opet neće nedostajati.


Piškor protiv Dinama u prvih 11


Ivan Santini zbog tri žuta kartona nema pravo nastupa protiv Dinama u sljedećem kolu, što otvara jedno slobodno mjesto u prvih jedanaest. Popunit će ga Davor Piškor, koji bi se trebao naći u ulozi povučenog napadača. To znači da će Dalibor Zebić u Maksimiru igrati samo sa Želimirom Terkešom kao jedinim pravim napadačem. Na klupu seli Antonio Mršić, kojeg će na lijevom boku zamijeniti Tomislav Čuljak. Pretpostavka je da će se Zebić protiv aktualnih prvaka odlučiti za dva zadnja vezna pa bi uz Igora Banović na tom mjestu mogli zaigrati Jure Jerbić ili Ferdo Milin. Tko god od njih dobio priliku izgurat će Ivana Ćurjurića među pričuve. Ukratko, bit će to potpuno obrambeno posloženi Zadar.




 


Kadeti i juniori prethodnice


Utakmice 20. kola Prve HNL Zadrovih kadeta i juniora protiv Dinama trebale su se igrati jučer, no obje su utakmice pomaknute dan kasnije. Tako je danas dvoboj kadeta zakazan u 12.30 sati, a juniori nastupaju u 14.30 sati. Obje utakmice igraju se na igralištu HAŠK-a. Sljedećega vikenda (nedjelja 14. ožujka) mladi Zadrani igrat će domaće utakmice protiv Splita. Kadeti nastupaju u 10 sati, a juniori u 12 sati.