Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stegovni postupak protiv istražnog suca u aferi leasing?

Autor: Minja Gugić

09.03.2010. 23:00
Stegovni postupak protiv istražnog suca u aferi leasing?

Foto: Filip BRALA



Kurtovićev odvjetnik Milan Petričić: “Po sili Zakona predsjednik Županijskog suda u Zadru trebao bi pokrenuti i stegovni postupak protiv suca Anića”
Odbijen je zahtjev za izuzećem istražnog suca Ante Anića, ali je predmet uzet tom sucu jer su uvažene moje primjedbe i utvrđeno je kako njegovi postupci uzrokuju štetu osumnjičenom Anti Kurtoviću, samoj istrazi u tom predmetu, ali štete i ugledu suda. Po sili Zakona predsjednik Županijskog suda u Zadru, Antun Klišmanić trebao bi pokrenuti i stegovni postupak protiv suca Anića – izjavio je jučer Milan Petričić, odvjetnik Ante Kurtovića (29) koji je glavni osumnjičenik u aferi leasing teškoj između 1,5 i 2 milijuna eura u bruto iznosu.
Petričić je dalje pojasnio kako će ovaj predmet vezan uz niz teških prijevara za koje se sumnjiči Kurtović biti objedinjen u predmetu koji je vezan uz auto kuću, odnosno u istrazi protiv Rajlića, Pupovca i Lisice, a kojeg vodi istražni sudac Vladimir Mikolčević.
Upravo je jučer održano istražno ročište, a trojica osumnjičenih iz auto kuće, kako saznajemo, ostali su kod svojih obrana koje su dali sucu Mikolčeviću nakon privođenja.
Što se pak, tiče parnice koja je jučer trebala biti održana na Općinskom sudu u Zadru, a u povodu privatnih tužbi za naknadu štete koje su protiv Kurtovića podnijeli Goran Vitlov Sisak, Pavle Bajlo i Nevena Dujmović, ta je rasprava odgođena.
Istražni sudac je naime, povukao nalog da se iz pritvora preprati Ante Kurtović jer je to protuzakonito.
Kurtovića se, podsjećamo, sumnjiči da je od prosinca 2005. do studenoga 2009. godine, od osoba zainteresiranih za kupnju brodova, stanova i vozila marke audi i VW u gotovini, dobivao 50 do 60 posto vrijednosti kupljene robe, a koje je prethodno od prodavatelja preuzimao na temelju ugovora o leasingu na ime članova svoje obitelji i prijatelja. Kupcima nije davao vozila u njihovo vlasništvo, nego na korištenje uz obećanje da će u dogledno vrijeme stvarni kupac biti upisan kao vlasnik. Nakon toga nastavio je otplaćivati rate leasinga od novca koji je dobivao od novih kupaca.
Kurtović je neko vrijeme uspijevao pokrivati dospjele rate, no kako taj sistem zahtjeva uključivanje sve više osoba, postajalo je sve teže.
Pritisnut prijetnjama, Kurtoviću nije preostalo ništa drugo, već da zatraži zaštitu policije pa je tako cijela “priča” i procurila u javnost.