Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na ekoprojektima rade cijelu godinu

09.03.2012. 23:00
Na ekoprojektima rade cijelu godinu


Njihov zadatak je da u svom okolišu mjere fizikalne, kemijske i biološke parametre koji se potom šalju u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru nakon čega se oni analiziraju.
– Na taj način prati se promjena klime u svijetu, pojasnio je Barić


Na VIII. međužupanijskoj smotri GLOBE škola održanoj jučer u OŠ Zadarski otoci bilo je osam natjecateljskih ekipa te dvije promatračke iz četiri dalmatinske županije.
Natjecanje se sastojalo od predstavljanja projekata koje su škole provodile u prethodnih godinu dana, ali i provjere znanja koja je uključivala nešto aktivniji fizički rad.
– U prvom dijelu natjecatelji predstavljaju svoje projekte na kojima su radili proteklih godinu dana. Svaki dio njihova rada boduje se s određenim brojem bodova i kada se to usporedi s ostatkom Hrvatske izaberu se oni najbolji s najviše bodova, jer je bodovna lista jedinstvena za sve, pojasnio je jučer Davor Barić, član povjerenstva za županijsku organizaciju GLOBE programa, dodajući i to kako se osim predstavljanja rada jučerašnje natjecanje sastojalo i od orijentacijskog natjecanja u sklopu kojeg su natjecatelji morali naći tri točke gdje su za zadatak imali riješiti nekoliko pitanja, za što su se također dobivali bodovi.
Svoje projekte jučer su predstavile četiri osnovne škole – OŠ Kraljice Jelene iz Solina, OŠ Šime Budinića i Zadarski otoci iz Zadra te OŠ Vjekoslava Kaleba iz Tisnog. Također, na natjecanju su sudjelovale i dvije srednje škole iz Gračaca i Obrovca, kao i 5. Gimnazija Vladimira Nazora iz Splita.
OŠ Zadarski otoci na natjecanju se predstavila ukupno s tri projekta – „Fenologija smokve” i „Biomasa ugljika na suhim mediteranskom travnjacima” koji su napravljeni u suradnji sa OŠ Vjekoslava Kaleba iz Tisnog, te „Izotopi u oborinama”, projekt koji su napravili u suradnji s Medicinskim fakultetom u Rijeci.
GLOBE program je inače međunarodni ekološki program koji uključuje preko 150 zemlja sa 50 tisuća škola. Njihov zadatak je da u svom okolišu mjere fizikalne, kemijske i biološke parametre koji se potom šalju u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru nakon čega se oni analiziraju.
– Na taj način prati se promjena klime u svijetu, pojasnio je Barić, dodajući i to kako se i na samo natjecanje, poput ovog održanog jučer, ne može prijaviti bilo tko jer da bi se na njemu sudjelovalo škole svakog dana moraju aktivno raditi na svojim mjerenjima.