Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zapriječen nam je pristup moru!

09.03.2012. 23:00
Zapriječen nam je pristup moru!


Izgradnjom naselja zapriječen nam je pristup moru iako u našim kupoprodajnim ugovorima jasno stoji da nam se jamči pristup javnim površinama i moru. Zbog toga smo prije toliko godina i kupili kuće. Pokušali smo se dogovoriti s Falkensteinerom, ali nas oni tretiraju kao građane drugog reda – Irena Palčić


Javna rasprava oko izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja turističkog naselja Punta Skala, ponovno je jučer na površinu izbacila probleme s kojima se okolni stanovnici susreću od dolaska Falkensteinera i izgradnje naselja. Urbanistički dio izmjena i dopuna objasnio je izrađivač i prvi čovjek “Block projekta Zadar” Željko Predovan. Novost u prostoru je izgradnja bazena kojih bi dimenzije u omjeru pola-pola zadirale u obalni pojas i more. Bazen se gradi pa se nekadašnjih 60 stambenih objekata previđenih za prodaju pretvorilo u turističke objekte kojima je bazen nužan kako bi obogatili ponudu. Na drugu stranu, investitor želi obrnutu situaciju tj. postojeći apart-hotel i dio njegovih sadržaja pretvoriti u stambeno-turističke apartmane. Predovan kaže da su i jedni i drugi apartmani identični samo se mijenja njihovo funkcionalno korištenje.
– Naime, u odnosu na DPU iz 2006. ne mijenja se broj od 2.500 kreveta unutar zone turističkog naselja. Namjena planirane zgrade na tzv. građevnoj čestici 2. mijenja se iz “aparthotela” u vile (turističke apartmane). Skraćeno, ovim planom mijenjat će se način upravljanja zgradom, a ne način korištenja i planirani oblik. U zoni stanovanja uz stanovanje dozvolit će se korištenje već izgrađenih građevina i u poslovne svrhe pod nazivom turistički apartmani, a unutar obalnog pojasa mora u zoni omogućuje se izgradnja vanjskog bazena s manjim pratećim ugostiteljskim sadržajima, objasnio je ispred izrađivača, Željko Predovan.
Probleme stanara koji žive iznad naselja gdje se gradi bazen, iznijela je predstavnica Irena Palčić.
– Izgradnjom naselja zapriječen nam je pristup moru iako u našim kupoprodajnim ugovorima jasno stoji da nam se jamči pristup javnim površinama i moru. Zbog toga smo prije toliko godina i kupili kuće. Pokušali smo se dogovoriti s Falkensteinerom, ali nas oni tretiraju kao građane drugog reda. Doduše, prošle godine su nam dali 40-ak propusnica, ali tek u kolovozu, rekla je Palčićeva dodajući da je Falkensteiner izigrao dogovor o cijeni ulaznice za kupanje pa, umjesto 20 i 30 kuna u određenima terminima, cijelu sezonu naplaćuje 50 kuna.
Velimir Čubrić, predsjednik Mjesnog odbora Petrčane je rekao kako je mještanima na sastanku obećana izgradnja šetnice kroz mjesto, ali kad sad na to upozoravaju, Falkensteiner ih usmjerava na Grad Zadar s kojim su navodno “dogovarali” posao. Resorni gradski pročelnik Matko Segarić objašnjavao je da je korištenje prostora zapravo pitanje koncesije koja nije u nadležnosti Grada. Teoretski, kaže Segarić, DPU može predvidjeti objekte, a hoće li investitor dobiti koncesiju za djelatnost koja će se vršiti u tim objektima, nije u nadležnosti Grada Zadra nego Zadarske županije. Nazočni mještani Petrčana upozoravali su na buku koju proizvodi tamošnja električna centrala koja radi bez uporabne dozvole i na nesnosni smrad iz hotelske kuhinje, što jučer nije bio predmet javne rasprave o izmjenama DPU TN Punta Skala.


Hoće li i ovaj bazen biti ograđen kao i Šeksov?!




Predsjednik Mjesnog odbora Petrčane Velimir Čubrić se upitao hoće li i spomenuto naselje te pripadajući bazen, biti “u žici” u kojoj žive Petrčanci otkad je u Punta Skalu došao Falkensteiner. Prema predsjedniku MO-a, najvjerojatnije hoće kao što je u žici i bazen Vladimira Šeksa u koji se također ne može pristupiti. Čubrić je izrazio nezadovoljstvo što se investitor i inicijator izmjena DPU-a tvrtka P.S.IMMO nije pojavio na javnoj raspravi, jer bi se lakše mogle doznati njegove namjere u prostoru.