Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Fince oduševio svježi ružmarin, a hobotnicu prvi put vidjeli i kuhali!

09.03.2017. 23:00
Fince oduševio svježi ružmarin, a hobotnicu prvi put vidjeli i kuhali!


“Kuhanje i održivi razvoj” tema je međunarodnog natjecanja koje se jučer održalo u zadarskoj Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi na kojem je sudjelovalo 12 učenika raspoređenih u tri ekipe.
Uz zadarske učenike sudjelovali su učenici iz Centra Slava Raškaj iz Zagreba i učenici iz Finske. Projekt je ostvaren u okviru programa Erasmus + koji je usmjeren na jačanje strukovnog obrazovanja. Tema projekta, prema riječima voditeljice Josipe Razlog, odnosi se na gastronomiju i održivi razvoj u kojem se želi ojačati kompetencije učenika, prvenstveno u smjeru održivog razvoja što su i moderni zahtjevi u gastronomiji.
– U projekt smo uključili i nove IT sektore, a glavna ustanova koja vodi projekt je Omnia iz Finske, koja kao i mi školuje kuhare, slastičare i konobare, dok je Hotelijersko-turistička škola uz Centar Slava Raškaj partner u Hrvatskoj, pojasnila je Razlog.
Za natjecanje su učenici dobili zadatak sami složiti jelovnik u tri slijeda – predjelo, glavno jelo i desert, s namirnicama koje su dobili.
Hrana kakva se jede u Finskoj i Hrvatskoj jako se razlikuje što je potvrdio i naš sugovornik i jedan od natjecatelja, student kuharstva u Omnii, Joni. Njegov tim jučer je na natjecanju pripremao juhu od komorača koju će poslužiti kao predjelo.
– Oduševio me ružmarin! Nisam mogao vjerovati da vam ružmarin raste posvuda, uz cestu, u vrtovima, na balkonima! Mi svježeg ružmarina nemamo, ushićeno je pričao Joni koji je na poklon dobio sadnicu ružmarina i koju će, kada se vrati u Finsku pokušati zasaditi.
Cijeli tjedan, koliko gosti iz Finske i Zagreba borave u Zadru, poprilično je bio edukativan za sve sudionike projekta. Posjetili su Pašku siranu gdje su iz prve ruke imali priliku naučiti i vidjeti procese u izradi svjetski poznatih sireva, posjetili su i jedan OPG na Pagu, Solanu Nin te su sudjelovali na niz radionica.
– Zanimljiva je bila radionica na kojoj su pripremali salatu od hobotnice i brudet. Učenici iz Finske su po prvi put vidjeli hobotnicu pa su bili jako uzbuđeni jer su osim pripreme, trebali naučiti i kako se ona čisti. Spomenuli su i kako je u njihovoj zemlji ova namirnica jako cijenjena, čak luksuzna budući da se uvozi i rijetki je imaju prilike kuhati i konzumirati. Na drugoj radionici su učili raditi smokvenjak u obliku kuglica i to im je također bilo jako zabavno, ispričala je Razlog.