Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Akvareli na kojima “diše” Istra

Autor: Branko Božić

09.04.2010. 22:00
Akvareli na kojima “diše” Istra

Foto: Branko BOŽIĆ



Bio je istinski i duboko opsjednut Istrom u nekom snažnom romantičarskom zanosu koji je trajao. Ne čudi nas stoga što i u ovdje prikazanim autorovim radovima dominira istarska tematika, rekao je Tullio Vorano


U suradnji Muzeja ninskih starina i Narodnog muzeja iz Labina pod pokroviteljstvom grada Nina u srijedu navečer u novouređenom galerijskom prostoru muzejskog sklopa u Ninu otvorena je posthumna samostalna retrospektivna izložba akvarela prije tri godine preminulog poznatog istarskog slikara Quintina Bassanija, rođenog u Rogačini pokraj Labina 1928 godine.
Ninjane i njihove goste, među kojima su uz ostale bili ninski gradonačelnik Emil Ćurko, nadžupnik i dekan ninskog dekanata don. Šime Kevrić i drugi, na početku je toplim i biranim riječima pozdravio kustos i voditelj Muzeja ninskih starina dipl. arheolog Mate Radović. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli sudjelujući u realizaciji ovog prvog zajedničkog projekta između gradova Nina i Labina. Radović je najavio skorašnje postavljanje ninske izložbe u Narodnom muzeju Labin pri Pučkom otvorenom učilištu na temu arheološko-istraživačkih radova izvedenih na oko 1.100 metara četvornih novouređene glavne ninske ulice Kalelarge.
Prigodno slovo o samom autoru i izložbi kazao je autor izložbe i voditelj Narodnog muzeja u Labinu Tullio Vorano. Istaknuo je da nema sumnje da je riječ o velikom umjetniku čijih 40-ak izloženih djela potječe iz pedesetih godina prošlog stoljeća, iz vremena kada Bassani u Zagrebu pohađa Akademiju likovnih umjetnosti.
– Mogli bismo reći da je Bassani živio u Zagrebu, ali mu je srce kucalo u Istri. Bio je istinski i duboko opsjednut Istrom u nekom snažnom romantičarskom zanosu koji je trajao. Ne čudi nas stoga što i u ovdje prikazanim autorovim radovima dominira istarska tematika. Treba reći da su za nas organizatore ovi akvareli svojevrsno iznenađenje. Mi smo Bassanija poznavali prvenstveno kao slikara snažnih i upečatljivih ulja na platnu. Akvarele je autor držao pohranjene u svome ateljeu pa su oni došli na vidjelo tek nakon njegove smrti prije tri godine. Uistinu mi je drago što ih možemo večeras predstaviti ninskoj publici, izražavajući na taj način zahvalnost i poštovanje prema ovom velikom istarskom i hrvatskom likovnom umjetniku, rekao je Tullio Vorano.
Izložbu, koja će na postavu u Ninu ostati idućih petnaest dana i koju su posjetitelji na kraju s posebnom pozornošću i guštom razgledali, na prigodan način uime ninskog gradonačelnika Emila Ćurka otvorila je stručna suradnica za kulturu grada Nina prof. Marijana Ramov.