Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ninske orgulje zasvirat će za 800 tisuća kuna

Autor: Branko Božić

09.04.2010. 22:00
Ninske orgulje zasvirat će za 800 tisuća kuna


Da bi se ninske orgulje dovele u stanje u kojem su bile 1780. godine te da bi ponovno zasvirale, po našim grubim procjenama trebalo bih osigurati oko 800.000 kuna. Na kraju uz maksimalno uvažavanje struke te domaćih župnih vlasti u Ninu, smatram da bi obnovljene orgulje bile prekrasne i idealne za postavljanje u crkvu Sv. Donata u Zadru zbog njezine akustike, kaže majstor Grga


Nakon poduzetih opsežnih priprema ovih se dana na inicijativu konzervatora za pokretna kulturna dobra iz zadarskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, viših stručnih savjetnika Damire Tolić i Bojana Goje i Ureda ninskog dekanata sa župnikom don Šimom Kevrićem, počela restauracija i rekonstrukcija, višestoljetnih orgulja, koje su pjevalište ili kor ninske prvostolnice Sv. Anselma krasile do početka 80-ih godina prošlog stoljeća.
Zaljubljenik u orgulje
Radovi za koje je sredstva osiguralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, povjereni su trenutačno jednom od najpoznatijih hrvatskih majstora orguljaštva i zaljubljeniku u orgulje Šibenčaninu Božidaru Grgi rođenom u Segetu kod Trogira i njegovom asistentu i pomoćniku također Šibenčaninu Alfredu Trojanu. Majstor Grga se od 1962. godine intenzivno bavi ovim zahtjevnim poslom. On je ujedno među rijetkima službeni orgonolog u Hrvatskoj i osoba koja već dugi niz godina izučava povijesne orgulje te je suradnik Ministarstva kulture RH, odnosno vještak za dodjelu licencija orguljarima kad rade. Njega i njegova pomoćnika Trojana posjetili smo u grobnoj kapeli na ninskom gradskom groblju gdje ovih dana užurbano rade na povjerenom im zadatku.
– Domenico Moscatelli, sin Nikole Moscatellia bio je učenik čuvenog majstora orguljaša Petra Nakića do 1760. godine kada se osamostaljuje i koncem 1. stoljeća, odnosno 1780. godine dolazi u Zadar gdje otvara orguljašku radionicu. Prve svoje orgulje izradio je u Dalmaciji, a zadnje u Šibeniku 1818. godine. Ove ninske orgulje koje vidimo ovdje u komadima izradio je 1780. godine u rustikalnom stilu s renesansnim izgledom, prilagodivši ih pjevalištu ninske prvostolnice Sv. Anselma. Orgulje su tada imale 11 registara u manualu s tim da je piramidi pripadalo njih osam, a tri su bila sintetička registra i ona su se dijelila na voco mana, flauta indodicmo te korneto, a svi zajedno s ostalim registrima stvarali su različite liturgijske ugođaje. Od pet ovakvih instrumenata koje je Moscatelli izradio u svoje vrijeme u Hrvatskoj, ovaj ninski je još jedini koji je sačuvan i spada u remek-djela tog vremena s neprocjenjivom vrijednošću, kaže majstor Božidar Grga, dodajući da se na spomenutim orguljama sviralo do početka Drugog svjetskog rata.
– Negdje između 1949. i 1950. godine u ove krajeve, to jest u Nin, Biograd, Šibenik i ostale gradove u Dalmaciji, dolaze putujući majstori koji popravljaju orgulje. Budući da su unutrašnje svirale bile izrađene od čistog kositra, kojeg je u to vrijeme kronično nedostajalo, majstori skidaju sa svirala tu plemenitu kovinu i umjesto nje stavljaju običan pocinčani lim, zbog čega dolazi do znatnih oštećenja, što se okom ne može zamijetiti. Još 1972. godine orgulje su bile na svom mjestu da bi ih se između 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća razmontiralo i iznijelo iz crkve. Ovo im je već treće premještanje, a u međuvremenu na njihovo mjesto ugrađene su sadašnje tzv. recentne orgulje, ističe Grga, pojasnivši da je njemu i njegovu asistentu zadano da znanstveno istraže stanje orgulja sa svim tehničkim detaljima i da sačine globalni prijedlog rekonstrukcije, odnosno revitalizacije.
Elaborat obnove
– Rezultat svega će biti tablice, fotografije, pretpostavke, točne mjere to jest čitav elaborat na temelju čega će se nastaviti dalje raditi. O svojim ćemo rezultatima uz zadarske konzervatore i stručnjake u Ministarstvu kulture još upoznati Zadarsku nadbiskupiju i župni ured u Ninu. Da bi se ninske orgulje dovele u stanje u kojem su se nalazile 1780. godine te da bi ponovno zasvirale po našim grubim procjenama trebalo bih osigurati oko 800.000 kuna. Na kraju uz maksimalno uvažavanje struke te domaćih župnih vlasti u Ninu, držim da bi obnovljene orgulje bile prekrasne i idealne za postavljane u crkvu Sv. Donata u Zadru zbog njezine akustike, a i Zadar je centar stare glazbe. No o tome će ipak na kraju netko drugi odlučiti. Naše je da povjereni nam posao obavimo na najbolji i najkvalitetniji mogući način, kaže Grga.
Ninski župnik don Šime Kevrić nije krio zadovoljstvo što se nakon dugog niza godina krenulo u ovaj projekt. On smatra da bi se stare izvorne ninske orgulje kada budu restaurirane, ako ne u župnu crkvu, mogle postaviti u neki od ninskih izložbenih prostora.
– Kad bismo mi imali, recimo, crkveni muzej onda bi to bilo idealno mjesto. No, mi još imamo dosta crkvenog ruha za izložiti, ali nemamo prostora. Vjerujemo da ćemo i taj problem uskoro uz pomoć grada Nina te Ministarstva kulture kao i Zadarske nadbiskupije riješiti. Ovom prigodom zahvalio bih svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pokretanju radova na našim orguljama, posebno zadarskim konzervatorima koji su ipak dali najviše od svih da se spasi ovo neprocjenjivo vrijedno ninsko pokretno kulturno blago, zaključuje don Kevrić.