Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadržati kartu za Premijer ligu

Autor: Andrija Prović

09.04.2010. 22:00
Zadržati kartu za Premijer ligu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Unatoč porazima u Umagu i Županji, rukometaši Zadar Slada uspjeli su opstati u vrhu Dukat prvoligaške ljestvice. Međutim, sada ih očekuje šest odlučujućih dvoboja u kojima moraju izbjeći daljnji gubitak bodova. Žele li zadržati kartu za Premijer ligu, samo jedan negativan rezultat mogao bi ih koštati rušenja sna o ove sezone (pre)često spominjanom elitnom razredu. Do konačne odluke Zadrane tako očekuje nimalo lak posao, posebno kada se u predstojećim utakmicama moraju obračunati s tri od pet vodećih klubova. Nakon Arene, jedna od najkvalitetnijih momčadi iz spomenutog društva svakako je Crikvenica, trećeplasirani sastav koji će već u 21. kolu pokušati pomrsiti račune svojim izravnim konkurentima. Stoga, danas (18.30) ćemo u Mocirama dobiti jasniju sliku tko je uz Goricu najizgledniji drugi putnik u viši rang.
– Ne treba posebno napominjati koliko nam je važna pobjeda u 21. kolu. Ne želimo razmišljati o negativnom ishodu, već se što bolje koncentrirati na utakmicu i pokušati izvući svoj maksimum. Nadam se i da će ćemo u Mocirama imati podršku velikog broja Zadrana, jer, njihova će pomoć biti dodatan impuls mojim igračima – kaže Roko Paleka, trener Zadar Slada.
Kao i Zadar, gosti također nisu briljirali u drugoj fazi natjecanja. Gubili su triput, pritom promijenili isto toliko trenera, no i dalje dijele isti broj bodova. Sve to govori o uzbudljivom i izjednačenom prvenstvu, a istim se epitetima može najaviti i današnji dvoboj. Zadar je lagani favorit, ali papirnati. Izuzmemo li prednost domaćeg terena, bit će ovo izuzetno neizvjesna utakmica u kojoj će detalji odlučivati o pitanju pobjednika. Zna to i prvi strateg Zadrana.
– Presudit će bolja koncentracija u odrađivanju obrambenih zadataka, kao i postotak realiziranih prilika. Ne smijemo dopustiti Crikvenici da se razmaše i postiže lake golove, nego ih prisiliti da što više igraju na našu postavljenu zonu. S druge strane, sa što više polukontri i kontri pokušat ćemo razbiti njihovu 5-1 ili 6-0 obranu – zaključio je Paleka.
Uz priliku za bodovni odmak, Zadrani će večeras nastojati uzvratiti Crikvenici za neugodan poraz u osmom kolu. Podsjetimo, momčad s Kvarnera tada je slavila 32:26, no, s tim je susretom danas teško vući paralele. Ako ništa, iz razloga što je ulog sada mnogo veći. Preskoče li domaći prvu od šest prepreka, njihova druga pozicija bit će zasigurno čvršća, a prilika da dogodine u Mocirama gledamo najbolje predstavnike hrvatskog klupskog rukometa sasvim blizu. S druge strane, poraz će sigurno otvoriti mnoga pitanja…
U 21. kolu igraju: Zadar Slad – Crikvenica (18.30), Kaštela Adriachem – Đakovo, Županja – Solin, Prelog – Ivančica Ivanec, Umag – Trilj PV, Gorica – Senj-Wallenborn, Slatina – Arena Jadrograd.


 ZADRU MOCIRE VELIKA PREDNOST


Posljednja dva dvoboja Zadra i Crikvenice u Mocirama završila su uspjehom domaće momčadi. U sezoni 2004./05. današnji su se suparnici sreli u 4. kolu Prve lige u kojem je Zadar upisao prvu pobjedu u sezoni. Završilo je 38:25. Lani je u Prvoj B ligi bilo 28:27 za momčad iz Mocira.
2004./05.: Zadar Eva – Crikvenica 38:25.
ZADAR EVA: Karabatić, Surać 3, Škulić 3, Jerak, Pavić 1, Žura 2, Ninčević, Karačić 5, Buovac 4, Nekić 11 (3), Peša 1, Mikulić 5, Humbolt 3, Torbarina (16). Trener: Miroslav Čačić.
2008./09.: Zadar Gortan – Crikvenica 28:27.
ZADAR GORTAN: Meštrić (11), Turić, Vučetić 1, Franković, Žeravica 3, Buovac 6 (2), Svorcina, Samaržija 3, Merhar 3, Peša 2 (1), Cota, Brkljača 4, Mijolović 6, Miletić. Trener: Roko Paleka.