Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jure Pavešić mora u zatvor na četiri i pol godine!

09.04.2012. 22:00
Jure Pavešić mora u zatvor na četiri i pol godine!


Pavešić je osuđen zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće s namjerom za što je Zakonom zapriječena kazna od najmanje tri pa do deset godina zatvora. Osim toga uz presudu mu je izrečena i zabrana vožnje u trajanju od dvije godine što stupa na snagu kad izađe iz zatvora
Županijski sud u Zadru kao drugostupanjski ovih je dana potvrdio presudu Općinskog suda kojom je 10. listopada prošle godine mladi liječnik Jure Pavešić (29) osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće, a osim što će sada osuđeni Pavešić morati na izdržavanje kazne u jednu od hrvatskih kaznionica, nakon što izađe iz zavora još dvije godine neće smjeti sjesti za volan.
Pavešić koji je sada liječnik u zadarskoj Općoj bolnici i u međuvremenu se oženio i postao otac, osuđen je zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće s namjerom za što je Zakonom zapriječena kazna od najmanje tri pa do deset godina zatvora.
Podsjećamo, nezapamćena tragedija koja je zadesila otok Iž i tri obitelji zauvijek zavila u crno, dogodila se 8. srpnja 2007. godine pred zoru, a tada je poginula Lucija Antunac, Mikela Marijan i Silvijo Sutlović. Sam Pavešić koji je skrivio nesreću jer je umoran i pod utjecajem alkohola vozio neregistrirani, stari kombi  bio je također, teško ozlijeđen te se nakon tragedije mjesecima fizički i psihički oporavljao.
– Kriv je jer je 8. srpnja 2007. godine oko 4.15 sati pod utjecajem od 1,33 alkohola u krvi i umoran upravljao neregistriranim kombijem marke mitsubishi, iako je bio svjestan da su njegove vozačke sposobnosti smanjene. Osim toga, troje svojih suputnika vozio je bez upaljenih svjetala iako je bila noć te je prekoračio ograničenje brzine od 50 kilometara na sat, nakon čega je u oštrom lijevom zavoju vozeći 88 kilometara na sat, izgubio kontrolu nad vozilom, udario u zidić garaže u izgradnji te potom pao u provaliju duboku četiri i pol metara na kamen i građevinski materijal. Od siline udarca na mjestu su poginuli Mikela Marijan i Silvijo Sutlović od posljedica traumatičnog i hemolargičnog šoka, a Lucija Antunac od nagnječenja velikog i malog mozga s krvarenjem – rekla je tada obrazlažući presudu predsjednica Sudskog vijeća, Ana Brkić.
Mladi liječnik se na kraju suđenja, a prije izricanja tada nepravomoćne presude na Općinskom sudu u Zadru, još jednom ispričao obiteljima svojih stradalih prijatelja i izrazio svoje iskreno i duboko kajanje naglašavajući kako mu je jako teško živjeti s tim teretom, no da mora nastaviti  dalje.
Sudsko vijeće mu je pri odmjeravanju zatvorske kazne to cijenilo kao olakotnu okolnost kao i njegovu dosadašnju nekažnjavanost, mladu životnu dob, primjereno držanje i stav pred sudom te činjenicu da je i sam bio teško ozlijeđen.
No, breme otegotnih okolnosti bilo je višestruko kršenje pravila u prometu koje su dovele do stravične tragedije.