Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Od kamena temeljca do otvaranja škole prošlo šest godina

09.04.2012. 22:00
Od kamena temeljca do otvaranja škole prošlo šest godina


Školska informatičarka Ljiljana Kadija Pulić od ranog jutra provjerava rad računala, knjižničarka Zorica Pedisić-Rota na police brižno slaže školske knjige, mjesta ima za još stotine knjiga budućih sponzora i donatora. Domar Kristijan Majica sa snopom ključeva kao da hoće odjednom otvoriti sva vrata, učenici presretni…


Desetljećima nedosanjan san brojnih žitelja općine Sv. Filip i Jakov napokon je ostvaren. Učenici dvanaest razrednih odjeljenja zajedno sa svojim učiteljima i učiteljicama krenuli su na školsku nastavu u moderni školski objekt – novu školsku zgradu s trodijelnom sportskom dvoranom u vrijednosti od čak 40 milijuna kuna.
Dvanaest razreda
– U novu školu su krenuli učenici iz ukupno 12 razreda filipjanske matične škole, četiri su odjeljenja Filipjanaca od prvog do četvrtog razreda i osam zajedničkih, od petog do osmog razreda, kazala je ravnateljica škole Sv. Filip i Jakov Katica Eškinja.
Do kraja ove školske godine 10 razrednih odjeljenja na nastavi će biti ujutro dok su dva razredna odjeljenja u međusmjeni. U dogovoru s nadležnim ministarstvom učinit ćemo neke preinake kako bi od jeseni i nove školske godine svi učenici išli u jednu, jutarnju školsku smjenu, najavila je ravnateljica.
– Matična škola s četiri područne u Turnju, Sv. Petru, Sikovu i Raštanima Donjim ima ukupno 357 učenika. Od toga 250 učenika ide u matičnu, a preostali učenici u četiri područne škole, precizna je Katica Eškinja.
Teško se moglo zaključiti tko je radosniji zbog nove škole, učenici ili učitelji. S njihovih lica moglo se jedino čitati ponos i neskrivena radost.
Školska informatičarka Ljiljana Kadija Pulić od ranog jutra provjerava rad računala u moderno opremljenoj informatičkoj učionici, knjižničarka Zorica Pedisić-Rota na police brižno slaže školske knjige, mjesta ima za još stotine knjiga budućih sponzora i donatora. Domar Kristijan Majica sa snopom ključeva kao da hoće odjednom otvoriti sva školska vrata, učenici presretni…
– Nova škola i dvorana izgrađene su na 20 tisuća metara četvornih. Moderna škola planirana je za 480 učenika. U dvorištu škole još će biti izgrađeno i višenamjensko asfaltno igralište, navodi načelnik Igor Pedisić koji je ponosno razgledao školu, zavirio u sva razredna odjeljenja.
Deset milijuna općinskih kuna
U povodu Dana Općine i blagdana njihova nebeskog zaštitnika sv. Roka još su prije gotovo šest godina, 16. kolovoza 2006. kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole i sportske dvorane zajednički postavili ministar Božidar Kalmeta te sad svi bivši, župan Ivo Grbić, saborski zastupnik Šime Prtenjača, ravnatelj osnovne škole Ivan Soch i općinski načelnik Marin Colić. Izgradnji nove škole u Sv. Filipu i Jakovu pristupilo se zato što je postojeća škola stara 80 godina i ne zadovoljava potrebe suvremenog školstva.
– Kao i brojne druge dvorane i školske zgrade u Zadarskoj županiji i ova se gradila u sklopu programa CEB 5 Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. U izgradnju škole i dvorane te opremanje do sada je utrošeno više od 40 milijuna kuna, a Općina je sudjelovala s oko 10 milijuna kuna. Izgradnju škole i okoliša značajno je pomogla i Zadarska županija, zaključio je Igor Pedisić.
Svečanost otvaranja nove škole uslijedit će nakon što se iz velebne sportske dvorane pospremi scenografija za spektakularni televizijski šou “Lijepom našom” koji će se snimati 17. travnja.