Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Optužena pokazala gdje i kako je nožem usmrtila supruga

Autor: Minja Gugić

09.04.2013. 22:00
Optužena pokazala gdje i kako je nožem usmrtila supruga

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon što je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zadru počelo suđenje 65-godišnjoj Mariji Grobotek, iz Krapine, zbog ubojstva dvije godine starijeg supruga Marijana, jučer je u mjestu Vir na otoku Viru u njihovoj vikendici, na adresi Prezida 8, obavljen djelomičan očevid i rekonstrukcija događaja kako bi Sudsko vijeće kojim u ovom slučaju predsjeda sudac Boris Radman imalo jasniju, potpuniju i stvarniju sliku o tragediji koja se tog vrućeg 12. kolovoza, prije dvije godine, odigrala u kuhinji njihove kuće.
Tada je Marija, nakon što ju je suprug istukao crijevom za vodu, posegnula za kuhinjskim nožem duljine oštrice 19,5 cm i ubola ga ravno u srce.
Unatoč hitnoj liječničkoj intervenciji i naporima dežurnih liječnika zadarske Opće bolnice, kako bi mu spasili život, preminuo je 40-ak minuta kasnije na kirurškom stolu.
Rad Vijeća osiguravala policija
Nesmetan rad Sudskog vijeća na terenu, u kojem je bio Boris Radman kao predsjedajući te sutkinja Županijskog suda Dijana Grancarić kao sudac profesionalac te dvoje porotnika, osiguravala je policija. Optužena Marija Grobotek, u nazočnosti svoje braniteljice Tanje Budimir, morala je zorno pokazati gdje i na koji način se odigrala drama u njihovoj kuhinji.
Suđenje se nastavlja i danas, ali u uobičajenoj atmosferi i prostoru velike sudnice zadarskog Županijskog suda kada bi se u ulozi svjedoka trebala pojaviti vještakinja psihijatrijske struke dr. Elizabeta Dadić Hero i dr. Davor Mayer, vještak sudske medicine.
Vještaci psihijatrijske i sudsko medicinske struke
Oni kao stručnjaci, trebali bi razjasniti i odgovoriti na pitanja o psihičkom stanju optužene Marije Grobotek. Između ostaloga i je li ona, kako kažu pravnici, u trenutku počinjenja kaznenog djela bila ubrojiva i u kolikoj mjeri, a trebalo bi biti riječi i o težini ozljeda, odnosno ubodnoj rani pokojnog Marijana Groboteka.