Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mario Škibola: Ako škver uzmu privatnici, brodicama ćemo blokirati luku!

09.04.2016. 22:00
Mario Škibola:  Ako škver uzmu  privatnici,  brodicama ćemo  blokirati luku!


U posljednje vrijeme mogu se čuti priče kako će škver otići u privatne ruke. Bojimo se toga. Ne želimo izgubiti škver, simbol grada Zadra, istaknuo je Mario Škibola, navodeći kako su gradovi poput Šibenika i Rijeke uspjeli sačuvati svoje škverove, što i Zadar trebao
Novouređeno istezalište u uvali Jazine još uvijek čeka svog  koncesionara. Iz ŠRD Zubaca nadali su se kako će jedini škver u centru  grada profunkcionirati nakon postavljanja dizalice za podizanje brodica,  no to se još uvijek nije dogodilo. U vrijeme kada bi se male brodice trebale uređivati, a majstori i vlasnici imati pune ruke posla, ispred ŠRD Zubaca neobično je tiho i pusto. Ne priliči ta slika mjestu koje je uvijk bilo  jedno od omiljenih okupljališta vlasnika malih brodica i članova ŠRD  Zubaca. Dio građana i članova ŠRD Zubaca strahuju kako će škver, kojega sada krasi i nova uređena šetnica, otići u privatne ruke, zbog čega bi  vrtoglavo poskupjele cijene samih vezova u Jazinama, ali i cijene remonta brodica.
Mali škver – skupi škver?
Mario Škibola jedan je od onih koji su zabrinuti za budućnost i sudbinu malog gradskog škvera za kojeg je rekao kako je u funkciji bio u vremenu kada je Zadar bio pod talijanskom okupacijom.
– Škver je godinama radio, ja sam kao dijete dolazio često u prostorije  Zubaca, stariji su nas učili ribolovu. Zadar je živio od škvera. U posljednje vrijeme mogu se čuti priče kako će škver otići u privatne ruke. Bojimo se toga. Ne želimo izgubiti škver, simbol grada Zadra, istaknuo je Škibola, navodeći kako su gradovi poput Šibenika i Rijeke uspjeli sačuvati  svoje škverove, što i Zadru treba biti zadaća.
– To je naša povijest, dodaje.
Vezovi se u Jazinama godišnje naplaćuju 100 kuna po metru, a Škibola  tvrdi ukoliko škver pripadne privatnicima, posebice stranim koncesionarima, te cijene bit će daleko veće.
– Vezovi bi mogli koštati i do 5.000 eura, što je za nas jako puno, ne  možemo toliko izdvajati, ali u inozemstvu se tako kreću cijene u škverovima koji su u samom centru grada. To nama više ne bi bilo prihvatljivo,  a sada smo zadovoljni cijenama koje plaćamo, rekao je.
Strah ga je kako će simbol grada, mali škver, ako pripadne privatnicima postati skupi škver, izgubit će dugogodišnju tradiciju, a male će brodice napustiti škver.
Atraktivna uvala
Uvala Jazine vrlo je atraktivna, otkako je izgrađen pročiščavač otpadnih voda tu je čisto more raznovrsne flore i faune, a građane brine čiji su  interesi za ovom atraktivnom lokacijom.
– Čuo sam kako se na mjestu bivšeg TIZ-a planira izgraditi luksuzni  hotel, a sigurno je i škver zanimljiv privatnim investitorima koji će, ako  ga uzmu pod koncesiju podignuti cijene nama, malim ljudima, priča  Škibola.
Članovi Zubaca žele da škver ostane u njhovim rukama, tradicija je to  koja je godinama uvriježena kod generacija Zadrana, kao i ljubav prema  ovom mjestu za remont brodica.
– Prijedlog je, ako škver uzmu privatnici, da mi izađemo sa našim brodicama i blokiramo gradsku luku, izjavio je Škibola.
Duša grada, Jazina i generacije Zadrana, mora to i ostati, smatraju  građani.
Drvenih brodova sve je manje, manje je i majstora koji ih renoviraju,  pomorska tradicija u pomorskom Zadru, smtaraju treba ostati i za generacije koje dolaze.
– O tome se mora voditi računa, zaključio je Škibola.