Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vozilo je rekordnih 1100 sudionika

09.04.2016. 22:00
Vozilo je  rekordnih 1100  sudionika


Višestruki državni biciklistički prvak Šime Bajlo Šoin rekao je kako je ovo velika stvar za Zadar i za popularizaciju biciklizma. Zadar je i prije nego što je postao grad košarke, bio grad bicikala. No potrebno je učiniti malo više za bicikliste
Rekordan broj sudionika, njih oko 1.100 svih uzrasta i  svih životnih dobi  okupio se jučer na tradicionalnoj biciklijadi Od Branimira do Branimira, od Zadra do Nina. Osim sudionika iz ta dva grada,  došli su i biciklisti iz  drugih dijelova Zadarske županije, kao i  iz ostalih hrvatskih gradova i mjesta te iz BiH i Slovenije.    Samo preko on –  line prijave prije početka okupljanja  prijavilo se 437 biciklista.
 Među sudionicima ni ovog puta nije izostao proslavljeni zadarski biciklist Šime Bajlo Šoin(77), koji je ponovno bio najstariji sudionik.  Među najmlađim budućim biciklističkim snagama bili su 4-godišnji  Leo Raspović i godinu dana starija Bela Miočić. Za prvo sudjelovanje na  biciklijadi potegnule su i dvije obitelji iz Bihaća Adelina i Alen Pašalić s  djecom Emir (2,5) i Zara (4,5) te Sanja i Dino Zahirović s djecom Lanom i Advanom.
 Počeli smo sa 100 biciklista
 Glasnogovornica Zadarske županija Vlatka Vučić Marasović podsjetila je kako  je prije osam godina, kad su krenuli s ovom manifestacijom,  bilo  tek stotinjak biciklista.
– Već prošle godine smo imali oko 900 sudionika. Biciklijada od Branimira do Branimira postala je prepoznatljiva i izvan Zadra pa smo i  ove godine zabilježili puno upita. Nažalost, Grad Zadar je isti dan organizirao manifestaciju proglašenja naj-destinacije i mislim da se to moglo organizirati neki drugi dan, rekla je Vučić Marasović.
Sudionicima je uspješnu zabavu na startu biciklijade poželio župan  Stipe Zrlić, kojemu su se u tome pridružile  dvije zadarske sportske legende, Milo Emil Perinović (86) i Marino Sturnela (78). 
Glasnogovornica Županije je, pak, izrazila zabrinutost kako bi se, s  obzirom na rast biciklijade, u budućnosti mogao pojaviti problem s organizacijom.
Uska biciklistička staza
– Razlog je vrlo uska biciklistička staza. Zatvaranje prometnice prema  Ninu iziskuje poseban projekt i organizacijske mjere. Ne bez obzira na  te „slatke” poteškoće, veliki broj Zadrana pokazao je da je ova manifestacija pun pogodak jer se nastavlja na jednu od najstarijih i najpoznatijih rekreacijski aktivnosti građana Zadra, bicikliranje do Nina što je za  svakog rekreativca uvijek bila velika stvar, istaknula je Vučić- Marasović.
No za barba Šimu Bajla, ovo je samo nastavak ljubavi prema sportu  koji mu je donio četiri naslova državnoga prvaka i sudjelovanje na Tour  de Franceu. U „saketić” koji je 60-tih godina prošlog stoljeća dobio na  ovoj najprestižnijoj biciklističkoj utrci, njegova supruga mu je spremila  biciklistički menu.
– Ovo je velika stvar za Zadar i popularizaciju biciklizma. Zadar je i  prije nego što je postao grad košarke, bio grad bicikala. No potrebno je  učiniti malo više za bicikliste. Istina je da i ja ne bih dopustio „jurenje”  Poluotokom i prometovanje tamo gdje je to opasno i za vozače i za bicikliste, ali je nama, rekreativcima u mojim godinama, bicikl umjesto  štapa, našalila se legenda zadarskog biciklizma.
Na drugoj strani starta, mala Vana i mala Korina, obećale su mami i  tati da će izdržati do Nina. No hoće li ih kad porastu, dočekati još duža  i uređenija staza. Grad Zadar je tek od križanja iznad Dikla izgradio  pravu biciklističku stazu. Postoji li mogućnosti da ta staza počne barem  od Žmirića, upitali smo dogradonačelnika Ivicu Vlakića koji je također  sudjelovao na biciklijadi.
Staza i od Žmirića?
– Svakako da ima. Međutim, to je pitanje prostornog planiranja. Grad  Zadar u ovom trenutku radi na projektu inteligentnog prometa te ćemo  vidjeti gdje će staza početi. No kao što znate, uvijek postoji problem otkupa zemljišta. No nama u Gradu  je stalo do toga da se centar Zadra  biciklističkom stazom spoji do Vira, pa čak i do Paga. Naime, često se  družim s biciklističkom populacijom, pa znam koje su njihove želje, ali  i koje su želje naših gostiju, rekao je zamjenik zadarskog gradonačelnika.
Gradu Zadru ovo je bila prilika i za promociju sustava javnih gradskih bicikala. Pročelnica za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba kazala je kako se uvođenje sustava planira za 21. svibnja kao pilot  projekt Next Bike.
– Danas su na raspolaganju bicikli svima onima koji žele voziti, a nemaju svoj bicikl. Za nagradu će dobiti besplatnu registraciju šest mjeseci, koliko će trajati pilot projekt, rekla je gradska pročelnica dodajući  da prilikom rekonstrukcije postojećih i gradnje novih prometnica svakako treba predvidjeti i gradnju  biciklističkih staza.
Sudeći po broju zaljubljenika, njena izjava imala je itekako svrhe.