Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Franji darovali škrinju sa slavonskim motivima

09.04.2017. 22:00
Franji darovali škrinju sa slavonskim motivima


Veliki hodočasnički pothvat hrvatskih branitelja iz Nove Gradiške uspješno je okončan susretom sa Svetim Ocem u Vatikanu i povratkom u Hrvatsku. Na audijenciji papi Franji su uručili rustikalnu profanu škrinju sa slavonskim motivima, izrađenu od drva vrbe jagidnje. U škrinji koju je izradio hodočasnik Žejko Radošić složena je muška slavonska šlingana košulja rubina sa zlatovezom, tkanica trobojnica te šokački šešir.
– Noć prije nitko od nas osam hodočasnika nije mogao zaspati. Uzbuđenje je bilo neopisivo, a posebno se to odnosilo na Arsena Grandu, predsjednika Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Nova Gradiška i Željka Bakunića, tajnika Udruge, svjedoči Nenad Marčina, Zadranin koji je s braniteljima hodočastio u Rim.
– Posebno su nam podrhtavale ruke u trenutku kada se Sveti Otac zagledao u poklon, zavirio u škrinju, čuvši od predsjednika Grande kako smo mi branitelji hodočastili pješke od Nove Gradiške do Rima 920 kilometara. Škrinja će zasigurno zauzeti posebno mjesto u arhivi države Vatikan, a vitrinu će ukrašavati pismo zahvale Svetom Ocu pisano na posebnom izrađenom papiru, poput pergamena, autorice Ljiljane Lukačević i Arsena Grande, predsjednika Udruge, govori Marčina.
Veliku pomoć hodočasnicima je pružio hrvatski veleposlanik u Vatikanu, Neven Pelicarić sa svojim suradnicima. Darovao im je ulaznice prvog reda do svetišta, pa su bili udaljeni od Svetog oca samo nekoliko metara. Mateo Martinović, domaćin u rimskom Domu hrvatskih hodočasnika blaženog Ivana Merca, u kojem su pet dana bili smješteni, te volonteri Petar Stojić, Domagoj Lasić, Ana Perić i Vlatko Bizjak, pružili su im svu udobnost, upoznavali ih s povijesno-kulturnom baštinom dvaju entiteta Vatikana i Rima.