Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stotine vjernika u procesijama nosile maslinove i palmine grančice

09.04.2017. 22:00
Stotine vjernika u procesijama nosile maslinove i palmine grančice


Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodnje jučer je obilježena diljem Zadarske županije. U crkvi sv. Marije u Zadru  zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić blagoslovio je maslinove grančice. Odatle je procesija svećenika i puka krenula prema katedrali sv. Stošije gdje je nadbiskup predvodio misno slavlje za vrijeme kojeg se pjevala Muka našeg Gospodina.
Cvjetnicom započinje Veliki tjedan, spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, kršćanski spomendan Isusove posljednje večere s pranjem nogu apostolima te Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti s klanjanjem pred križem i procesijom kroz selo, kao i uskrsno ili vazmeno bdijenje. Veliki tjedan završava Uskrsom.
U župi sv. Kasijana u Sukošanu i Debeljaku Cvjetnica je dočekana u nadi vjere i iščekivanja radosti najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa. Vjernici su u velikom broju pohodili u crkvu noseći u rukama na blagoslov grančice masline, koje simboliziraju zajedništvo, mir, nadu u uskrsnuće i vječni život.
Na središnjem trgu Gornja vrata u Sukošanu, ispred zavjetne crkvice  Gospe od Milosti iz 1650. godine, župnik don Domagoj Kelava je pred  nekoliko stotina vjernika blagoslovio maslinove grančice, među kojima  su tradicionalno bile i velike maslinove grane.
Blagdan Cvjetnice tradicionalno je i ove godine u svečanom ugođaju  proslavljen u nadi vjere i iščekivanja radosti najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u drevnom starohrvatskom kraljevskom gradu Ninu i drugim župama ninskog dekanata. Vjernici su pohodili svete mise u velikom broju noseći u rukama na blagoslov grančice maslina i palmi koje simboliziraju zajedništvo, ljubav, mir i nadu u uskrsnuće i vječni život.
 U Ninu je nedjeljno svečano bogoslužje počelo tradicionalnim okupljanjem vjernika i hodočasnika u svetištu sv. Ambroza. Nakon kratke  molitve i nastupa mješovitog crkvenog župnog zbora ¨Sv. Marcela¨, pod  ravnanjem časne sestre Getrude, čiji su pučki pjevači otpjevali liturgijske napjeve ¨Hosana Davidovu sinu¨, ¨Židovska su djeca s granama maslina¨, ¨Slava čast i hvala ti spasitelju Kristu¨ i druge, predvoditelj blagdanskog slavlja dekan ninskog dekanata don Božo Barišić obavio je blagoslov vjernika i hodočasnika te maslinovih i palminih grančica. Poslije blagoslova brojni okupljeni puk na nedjelju Muke Gospodnje, kada se crkva spominje svečanog Kristova ulaska na magaretu u grad Jeruzalem, uputio se po lijepom  vremenu u nepreglednoj procesiji do župne crkve sv. Anselma i Marcele na svečanu svetu misu na kojoj je otpjevana ¨Muka Isusova¨. Muku su čitali župnik Barišić, Stipe Magaš i Julijan Domanović, uz pratnju Katedralnog župnog zbora.