Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uspjeh temeljen na mladosti i kolektivu

Autor: Andrija Prović

09.05.2010. 22:00
Uspjeh temeljen na mladosti i kolektivu

Foto: Vedran SITNICA



Mazija: Vrlo uspješno. Na početku sezone bili smo suočeni s dosta problema, no uspjeli smo osigurati opstanak dva kola prije kraja prvenstva, a to je dovoljan razlog zadovoljstvu
Peričić: U prvi trenutak, pomislili smo da osim Trešnjevke nećemo nikoga pobijediti. To naravno nismo smjeli naglas reći. No, cure su nas na najbolji način demantirale. Odigrale su dobro onda kada je stvarno trebalo. Podigle su glavu protiv Splita, Pule i Trešnjevke te dokazale da i bez Ine mogu pružiti kvalitetne partije
Mazija: Gotovo svi su prognozirali da ćemo se odlaskom Ine Marin raspasti, da smo gotovi, međutim, to nam je davalo još više motiva da se dokažemo. Ugodno sam iznenađena kako su cure pokazale karakter u utakmici protiv Pule. U važnom dvoboju s vrlo kvalitetnom ekipom na kraju su uspjele ostvariti uvjerljivu pobjedu
Mazija: Rajko (Vidaković) Brane (Branimir Peričić) i ja volimo trenerski posao i svu djecu doživljavamo kao svoju. Cilj nam je od njih napraviti prave sportaše i sastaviti dobru ekipu, a nadamo se da će netko od njih postići i zavidnu košarkašku karijeru. Isto tako, nadamo se da ćemo pritom i mi sazrijeti kao klub te uspjeti zadržati najbolje igračice, kao i kontinuitet
Peričić: Iz ove male baze koju imamo pokušavamo stvoriti maksimum, naše igračice mogu bez srama nastupati u bilo kojoj prvoligaškoj ekipi, no još smo daleko od stvaranja sredine kakva je u Gospiću ili Šibeniku
Smjer u kojem je prije nekoliko godina krenuo Ženski košarkaški klub Zadar i ove se sezone pokazao ispravnim. Suprotno danas ustaljenoj, i najčešće nezaobilaznoj praksi, u prvenstvo je klub s Višnjika ušao oslanjajući se poglavito na vlastite snage, a iste su im zauzvrat priskrbile petu uzastopnu prvoligašku sezonu. O njihovom posljednjem uspjehu, netom završenoj A-1 ligi i pogledu u budućnost, razgovarali smo s Marijom Mazijom i Branimirom Peričićem, trenerskim dvojcem Zadra i arhitektima dugoročnog razvoja zadarske ženske košarke.
Uspješna sezona
Kako ocjenjujete učinak Zadra ove sezone?
Mazija: Vrlo uspješno. Na početku sezone bili smo suočeni s dosta problema, no uspjeli smo osigurati opstanak dva kola prije kraja prvenstva, a to je dovoljan razlog zadovoljstvu.
Ipak, osvrnuvši se također na upravo završeno prvenstvo, izjavili ste da se “uvijek može više”.
Mazija: Fanatici kakvi jesmo, mi treneri nikad nismo u potpunosti zadovoljni. Ukupno gledajući sezona je svakako uspješna, no ima još dosta stvari koje se mogu odraditi kvalitetnije. Iz tog razloga ne možemo sa svim biti zadovoljni. Primjerice, ove smo godine bili prisiljeni zanemariti individualni rad s igračicama. S većim brojem termina to ćemo dogodine, nadam se, ispraviti.
Do osmog prvenstvenog kola Zadar je bio hit A-1 lige s čak šest pobjeda. No, u nastavku je uslijedio pad?
Peričić: Bilo je za očekivati da će se nakon određenog vremena druge ekipe prilagoditi na našu igru. Do tada smo se uvelike oslanjali na Inu Marin koja se nametnula u obrambenom i napadačkom dijelu, dok su ostale cure pouzdale u nju. Međutim, na kraju je kulminiralo Ininim odlaskom, a mi smo se morali prilagoditi na novonastalu situaciju.
Što ste pomislili kada je stigla vijest da uoči Lige za ostanak ostajete bez najbolje igračice?
Odlazak Ine Marin
Mazija: Puno toga. Razočarali smo se jer smo na startu uspjeli ukomponirati jednu mladu ekipu koja je u prvih pet šest kola izgledala vrlo dobro. Bili smo zadovoljni. Međutim, kada je Ina otišla, imali smo osjećaj da će se sve raspasti. No, nismo imali vremena za plakanje, niti za velike promjene. Bilo nam je teško, ali smo morali krenuti dalje.
Peričić: U prvi trenutak, pomislili smo da osim Trešnjevke nećemo nikoga pobijediti. To naravno nismo smjeli naglas reći. No, cure su nas na najbolji način demantirale. Odigrale su dobro onda kada je stvarno trebalo. Podigle su glavu protiv Splita, Pule i Trešnjevke te dokazale da i bez Ine mogu pružiti kvalitetne partije.
Bi li Zadar osigurao novu A-1 sezonu bez velike bodovne zalihe iz prve faze natjecanja?
Mazija: Ne znam što bi bilo da nismo kvalitetno odradili prvi dio prvenstva. No, da smo znali da ostajemo bez Marin, onda bi se drugačije pripremali za sezonu i drugačije koncipirali igru. Mislim da bi bilo vrlo teško, posebno u drugom dijelu kada iskustvo donosi rezultat, a mi imamo izrazito mladu ekipu.
Je li pobjeda nad Pulom u sedmom kolu Lige za ostanak najvažnija ove sezone?
Peričić: Da, premda je svaka bitna. Našim igračicama stalno govorimo kako nije najvažnije zabiti posljednji koš, već da i onaj prvi jednako vrijedi. Slično je i s pobjedama.
Imperativ je mnogo puta zasmetao mladim Zadrankama, no ne i u završnici prvenstva kada se lomila odluka o ostanku.
Mazija: Gotovo svi su prognozirali da ćemo se odlaskom Ine Marin raspasti, da smo gotovi, međutim, to nam je davalo još više motiva da se dokažemo. Ugodno sam iznenađena kako su cure pokazale karakter u utakmici protiv Pule. U važnom dvoboju s vrlo kvalitetnom ekipom na kraju su uspjele ostvariti uvjerljivu pobjedu.
Na kojim ste temeljima gradili 12 ovosezonskih pobjeda?
Peričić: Ponajprije na kolektivnoj igri. Gotovo sve djevojke znale su da će imati šansu. Ako ne svih 12, desetak igračica je konkuriralo s promjenjivom minutažom koja je ovisila o protivniku i o našim zamislima. Bez obzira na mladost i neiskustvo, smatram da imamo jednu od najširih klupa. Primjerice, ulaskom Josipe Sesar, Lare Majstorović ili ostalih cura, naša igra nije gubila na kvaliteti.
Ozljede i problemi s odlascima igračica nisu vas zaobišli niti ove godine. Opet, Zadar uvijek nekako ispliva. U čemu je tajna?
Mazija: Igračice kvalitetno rade, a taj im se rad vraća. Na kraju sve ovisi o njima. S druge strane, Rajko (Vidaković) Brane (Branimir Peričić) i ja volimo trenerski posao i svu djecu doživljavamo kao svoju. Cilj nam je od njih napraviti prave sportaše i sastaviti dobru ekipu, a nadamo se da će netko od njih postići i zavidnu košarkašku karijeru. Isto tako, nadamo se da ćemo pritom i mi sazrijeti kao klub te uspjeti zadržati najbolje igračice, kao i kontinuitet.
Neiskustvo i visina najčešće su se spominjali u kontekstu vaših igračica. Ipak, nerijetko ste uspjeli nadskakati protivničke ekipe.
Peričić: Da, ali to je istovremeno bio i plus i minus. Zbog nedostatka visine forsirali smo skok u napadu i gotovo u pravilu imali veći broj skokova od protivnika; međutim, kada nam to ne bi pošlo za rukom, tim bi ekipama otvarali prilike za brze kontranapade. Skok nije pitanje visine, već želje i procjene leta lopte. Nama je nedostajala visina ponajviše u igri jedan na jedan. Primjerice, jedna visoka igračica skupljala bi više obranu i na taj način drugima otvarala više prostora. Mislim da nam je na tom planu visina najviše nedostajala.
Mazija: Dosta smo radili na skoku. U ženskoj košarci to je jedan od najtežih segmenata igre tako da smo ponosni na njihov učinak. Uspjeli smo biti u egalu s ekipama koje imaju dominantne centre.
Kad smo se dotakli segmenata igre, s kojim ste ove sezone najmanje zadovoljni?
Mazija: U drugom dijelu previše smo se oslonili na trice, izostalo je dubinske agresivnosti prema košu i stvaranja viška. Na tome ćemo morati još poraditi.
Vaše su igračice dobro ponijele “Inin teret”. Odlazak vođe ekipe utjecao je na veću preraspodjelu odgovornosti, međutim, neke od njih dobro su se snašle u novim ulogama.
Mazija: Karmen Jeričević je dosta dobila na sigurnosti. Ona je također tip igrača koji voli šutirati i zna kvalitetno probiti obranu, asistirati i odigrati u defanzivnom dijelu. Smatram da je ona najviše profitirala Ininim odlaskom. Ivana Blažević je dobila još veću minutažu koju je isto tako dobro iskoristila.
Budućnost
Je li došlo vrijeme da Zadar zadrži ekipu na okupu?
Peričić: S obzirom na opću financijsku situaciju – teško. Premali su novci u igri, a s druge strane prevelika je žrtva. Dok naše seniorke ne budu primale adekvatnu naknadu za svoj rad teško da ćemo uspijevati zadržati ekipu zajedno. Pritom mislim na iznose od par tisuća kuna, a ne eura. Iz ove male baze koju imamo pokušavamo stvoriti maksimum, naše igračice mogu bez srama nastupati u bilo kojoj prvoligaškoj ekipi, no još smo daleko od stvaranja sredine kakva je u Gospiću ili Šibeniku.
Pretpostavimo li da će sve igračice ipak ostati, hoće li to biti dovoljno za još jednu uspješnu sezonu?
Mazija: Ne znam u ovom trenutku. Nadajmo se da će se Marina Akšamović oporaviti do nove sezone jer smo u protivnom opet ostale bez centra. Imamo Katarinu Popović, no trebat će nam još jedna visoka igračica.
Tko bi još od mlađih igračica mogao konkurirati za prvu ekipu?
Mazija: U juniorskom uzrastu imamo Sanju Kovačević koju ćemo dogodine pokušati priključiti seniorskom sastavu. Ona ima predispozicije za budućeg “playa”, a tijekom ljeta ćemo raditi na njenoj fizičkoj spremi kako bi što prije konkurirala u prvoj ekipi. Ne smijemo zaboraviti niti Mariju Erslan s čijim smo napretkom izrazito zadovoljni.
Želje za novu sezonu?
Mazija: Želja je da formirati školu košarke, što pokušavamo već par godina. Mislim da je došlo vrijeme da krenemo s tim projektom i da je najbolje da jedna jedinstvena škola košarke bude pod nama. Nažalost, trenutačno u svim mlađim uzrastima u Zadru trenira samo 60 cura, a to je stvarno malo. Ona bi trebala krenuti u rujnu, a vodio bi je Rajko Vidaković s čijim smo dosadašnjim radom vrlo zadovoljni. Po pitanju seniorskog sastava, nadam se da ćemo ostati na okupu, da će se Marina Akšamović vratiti i da ćemo se što bolje pripremiti za ulazak u novu sezonu.
Prvenstvo je završilo. Planirate li odmor od košarke, barem kratkotrajni?
Mazija: Kratkotrajna pauza dobro će nam doći, no odmora od košarke nikad nema. Angažirat ću se na spomenutom projektu oko škole košarke, odradit ću kamp na Višnjiku koji organizira muški klub, a potom u pripreme za novu sezonu.
Peričić: Sad je vrijeme da poradimo na nekim individualnim stvarima kod naših igračica. Njihov individualni napredak bit će nam prioritet u nadolazećem razdoblju. Nakon male stanke i ja se vraćam košarci jer nam je potreban kontinuitet.
 


Najteže s Požegom


Zadranke su se sa svima ove sezone dobro nosile, osim s Požegom.
Mazija: Naš najveći problem u utakmicama s Požegom bilo je njihovo ogromno iskustvo. To je šuterska ekipa koja lakoćom kažnjava sve vaše greške, neugodni su za obraniti se, pod košem imaju odličnog centra Bilić… Unatoč ukupnom 0-4 omjeru, došli bi blizu pobjede, no, kako kažem, presudilo je njihovo iskustvo u prijelomnim trenucima.




 


Uprava=Olivio Meštrović


Jeste li zadovoljni radom uprave?
Mazija: Uprava je u biti jedan čovjek. To je Olivio Meštrović. On je taj koji sve vuče, dok Rajko, Brane i ja obavljajmo više od samo trenerskog posla.
Peričić: Olivio je uz našu podršku i kooperativnost uspio izvući proteklih nekoliko sezona. Pritom je najvažnije da se iz godine u godinu u klubu sve kvalitetnije radi.
Mazija: Bitno je naglasiti i da u našem predsjedniku imamo podršku, imamo njegovo povjerenje i da on nije taj koji bi nam stvarao nepotreban pritisak. S druge strane, njemu bi sigurno bilo lakše da se pojavi pomoć u obliku još jedne osobe u operativnom dijelu.


 


Korektni odnosi s Pulom i Splitom


Puljani su izrazili sumnje u posljednju ovosezonsku utakmicu između Zadra i Splita. Smetaju li vas insinuacije o dogovorenom susretu?
Mazija: Digla se nepotrebna strka oko te utakmice. Mi smo u korektnim odnosima s oba kluba, čula sam se s trenerom Pule koji kaže da su oni sami krivi za svoju situaciju i ne sumnjaju u nikakav dogovor. Nažalost, predsjednik Pule koji piše tekstove na njihovom portalu sve je to emotivno doživio te na taj način potaknuo cijelu priču. Nikada nismo nikom puštali, a niti je netko nama.