Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bibinje – općina s najvećim vitalnim indeksom u Zadarskoj županiji

09.05.2012. 22:00
Bibinje – općina s najvećim vitalnim indeksom u  Zadarskoj županiji


Od ukupno 49 parcela u zoni Lonići zasad je prodano 26. Ugovorena vrijednost radova u jednoj od najkonkurentnijih zona u županiji, koja se nalazi uz Jadransku magistralu na zapadnom ulazu u Bibinje iz pravca Zadra, iznosi oko 15 milijuna kuna


Razvojna  agencija Zadarske županije ZADRA izradila je nedavno Program razvoja  općine Bibinje. Dokument  je javnosti prezentiran za  nedavnog obilježavanja  Dana općine Bibinje, a sastoji se od analize stanja,  SWOT analize i strategije  razvoja općine.
 U dokumentu se može  naći niz zanimljivih podataka koji govore da općina  Bibinje, prema popisu iz  2011. ima 4.019 stanovnika i sa 311,7 stanovnika po  km2, je općina s najvećom  gustoćom naseljenosti u  Zadarskoj županiji. Vitalni  indeks ili broj živorođenih  na 100 umrlih Zadarske  županije u 2010. godini je  iznosio 101,4, dok je  općina s najvećim vitalnim  indeksom u županiji upravo općina Bibinje, 156,7.
Pozitivni demografski  trend
Razlozi ovog vrlo pozitivnog demografskog trenda vjerojatno leže u pozitivnim životnim uvjetima za  mlade obitelji te većem udjelu ekonomski aktivnih,  mladih ljudi u stanovništvu  općine. Time su Bibinje  primjer općine s pozitivnim  demografskim kretanjima,  što je, svakako, kapital za  budućnost Bibinja. No kad se  govori o gospodarskim preduvjetima, trendovi pokazuju da je broj stanovnika  općine Bibinje u stalnom porastu, kao i to da se radi o  općini s najvišim vitalnim indeksom u županiji.  Međutim, udio aktivnog stanovništva je manji od RH  prosjeka. Mali je broj onih sa  završenom gimnazijom, visokom i višom školom, a  većina zaposlenih Bibinjaca  radi u drugom mjestu stanovanja.
Prema Prostornom planu  uređenja općine Bibinje,  općina je turistička destinacija i zona malog i srednjeg  poduzetništva. Iz toga se  iščitava kao važan preduvjet  gospodarskog razvoja općine  Bibinje razvoj triju gospodarskih grana: poduzetništva,  poljoprivrede i turizma.
Općina ima dva osnovna  pravca razvoja. Jedan je kroz  turizam, a drugi kroz poslovne zone Lonići i Gromica.  Izgradnjom i razvojem zona  dugoročno će se riješiti potrebe poduzetnika za poslovnim prostorom, omogućiti  poduzetnicima poslovno povezivanje, racionalizaciju  poslovanja i zajedničko korištenje pripadajuće infrastrukture. Položaj i poticajno  okružje formula su uspjeha  investicijskog ciklusa Općine  Bibinje.
Područje zadarske urbane  regije
Pri analizi statističkih informacija o tržištu rada područje općine Bibinje usko je  vezano uz gospodarske veze i  dnevne migracije s gradom  Zadrom, zbog čega se područje svrstava u područje  zadarske urbane regije. Ovo  uvelike utječe i na zaposlenost lokalnog stanovništva,  čija je pretežna zaposlenost  zabilježena u Zadru.
Posljednji podaci HGK  Zadar zaključno s mjesecom  veljačom 2012. godine bilježe 74 aktivna poslovna  subjekta registrirana na području općine Bibinje. Svi  poslovni subjekti na području općine Bibinje su mala poduzeća.
U 38 registriranih poduzeća zaposlene su 94 osobe,  čija je prosječna plaća za  2010. godinu bila 3.431 kunu. Od spomenutih tvrtki  najviše ih je registrirano u  području trgovine na veliko i  malo, zatim slijedi građevinarstvo te druge uslužne djelatnosti. Najviše radnika,  njih 19, zaposleno je u poduzeću Tornado Commerce  d.o.o. Prema broju zaposlenika, tvrtku prate Čičvarda  Šindija d.o.o. sa 14 zaposlenih, Bibinjac d.o.o. sa 13  zaposlenih, te Fren d.o.o. i  Blitvenica d.o.o. sa po pet  zaposlenih osoba.
Najveća očekivanja upravo su od planiranih zona poslovno-proizvodne i proizvodno-poslovne namjene. Prvu  skupinu sadržavaju zone Lonići površine 48,28 ha, Sridnjak 24,89 ha i Zgon 0,61  ha. U izgradnji je zona Lonići, a skupinu proizvodno-poslovne namjene čine lokacije Gaženica površine  3,85 ha, Brig 1,80 ha. Zona  Lonići prostire se na 50 hektara zemljišta. Unutar zone  nalazi se 49 parcela s površinama od 3.000 m2 do  39.971 m2 spremnih za prodaju.
Lonići i Gromica
Zona je namijenjena poslovno-proizvodnim djelatnostima. Od ukupno 49 parcela u zoni Lonići zasad je  prodano 26 parcela. Ugovorena vrijednost radova u jednoj od najkonkurentnijih  zona u županiji, koja se nalazi uz Jadransku magistralu  na zapadnom ulazu u Bibinje  iz pravca Zadra, iznosi oko  15 milijuna kuna. Kada ova  prva faza uređenja zone bude  gotova, sve će biti spremno  za početak njihova rada.
— cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista