Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Oporba slavi, HDZ-a nema na izborima!

09.05.2017. 22:00
Oporba slavi, HDZ-a nema na izborima!


Nakon prigovora MODES-a i SDP-a, Županijsko izborno povjerenstvo donijelo je rješenje kojim se HDZ-ova lista za Općinsko vijeće Sv. Filipa i Jakova utvrđuje – nepravovaljanom. Riječ je o tome da kandidatkinja pod rednim brojem 10 HDZ-ove liste, Sanja Santini Šuperba, ima prebivalište u Zadru, a ŽIP je ocijenio da je to u suprotnosti sa člankom 3. Zakona o lokalnim izborima koji propisuje da kandidat nema pravo biti na listi u jedinici lokalne samouprave u kojoj nema prebivalište:
– Sporan je trenutak promjene prebivališta, budući da, prema Zakonu o lokalnim izborima, na kandidaturu za člana predstavničkog tijela jedinice ima pravo birač koji na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora ima prijavljeno prebivalište na području jedinice za čije se predstavničko tijelo izbori provode. Predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Denis Klarendić je u svom očitovanju na istaknute prigovore u bitnom naveo da je prilikom podnošenja kandidacijske liste HDZ-a sporna kandidatkinja pod rednim brojem 10, uz očitovanje o podnošenju kandidature, dostavila potvrdu o promjeni prebivališta u mjesto Turanj, iz koje proizlazi da je ova prijavila prebivalište na području Općine Sv. Filip i Jakov prije podnošenja kandidature, međutim očito navedena prijava nije bila pravovremeno obrađena u sustavu APIS – stoji u rješenju ŽIP-a, uz obrazloženje da je uvidom u podatke jedinstvenog registra osoba MUP-a RH utvrđeno da je HDZ-ova kandidatkinja na dan 20. travnja ove godine imala prijavljeno prebivalište u Zadru.
HDZ je, kako saznajemo, podnio žalbu Ustavnom sudu, te se danas očekuje konačni pravorijek slučaja. Ostane li sadašnja odluka na snazi, sadašnja oporba može početi slaviti!