Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Perjanica hrvatskoga sportskog zrakoplovstva

09.05.2017. 22:00
Perjanica hrvatskoga sportskog zrakoplovstva


U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice obilježena je 70. obljetnica djelovanja Aerokluba Zadar. Kako je u uvodnom izlaganju rekla Bjanka Pavin, predsjednica kluba, tijekom sedam desetljeća djelovanja Aeroklub Zadar je značajno obilježio cjelokupni život i Zadra i njegove šire okolice i utisnuo duboki pečat.
– Od svoga početka 1947. do danas Aeroklub Zadar odgojio je brojne naraštaje letača, padobranaca, modelara i maketara, jedriličara i svima njima, kao i ostalima koji su na bilo koji način pomagali klub, velika hvala – rekla je, uz ostalo, Bjanka Pavin.
O djelovanju kluba u kontekstu tehničke kulture zborio je Duško Kraljev, skup je u ime Hrvatskoga olimpijskoga odbora pozdravio i Marijan Klanac, a zanimljivo je bilo saslušati i Zvonka Josipovića iz Rijeke.
– Dugo godina dolazim u Zadar, a Aeroklub Zadar ima golemu udio u razvoju hrvatskoga sportskoga zrakoplovstva u svim njegovim oblicima – istaknuo je Josipović.
Nekoliko rečenica rekla je i Blaženka Jagatić iz Hrvatskoga zrakoplovnog saveza istaknuvši kako vjeruje da će AK Zadar u bliskoj budućnosti biti još masovniji, te da je oduvijek bio značajan subjekt u hrvatskom zrakoplovstvu.
Uz projekcije prigodnih snimaka, te fotografija koje su nazočnima omogućile uvid u neke klupske segmente i dio povijesti, Aeroklub Zadar uručio je posebna priznanja, te zahvalnice. Povodom sedam desetljeća klupskoga djelovanja priznanja su uručena Janku Medvedu, Miri Grčić, Žarku Tici, Velidu Jakupoviću, Ladislavu Raduliću, Milomiru Bratiću, Miru Karinji i Živku Gospiću. Zahvalnice su dobili Duško Kraljev, Željko Čizmić, Marijan Klanac, Marko Prenđa, Ante Rapan, Zvonko Josipović, Zadarska županija, Grad Zadar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski zrakoplovni savez, Zračna luka Zadar, Aerobaza Zemunik, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Športska zajednica Zadarske županije, Športska zajednica Grada Zadra, KP Zadar, Arsenal Zadar, OŠ Šime Budinića, Željko Vidović, IO Centar Zadar, Patrik Kubaska, Nikola Matešić, Željko Dervenšek, Hrvatska kontrola zračnog prometa Zadar i Zrakoplovni tehnički centar.
Zanimljivo je da je AK Zadar povodom 70. obljetnice rada objavio i prigodnu publikaciju. Njezin je autor i urednik Ladislav Radulić, čovjek koji je desetljećima u klubu, od dana kad mu je pristupio kao osnovnoškolac, do danas, a bio je, uz ostalo, dugo godina i klupski direktor.
– Nastojao sam na pedesetak stranica ove publikacije sažeti klupsku povijest. Ona je i duga i bogata, katkad je bila bremenita problemima i različitim nedaćama, ali klub je uvijek djelovao i ostvario je brojne uspjehe – kaže Radulić.
U publikaciji se podsjeća da je u Zadru prvi let zabilježen još 1912. (Ivan Vidmar u Bleriotu), potom iznose podaci o balonarstvu i drugim aktivnostima u vrijeme austrougarske vlasti i poslije, te se čitatelj upoznaje s podatkom da je godine 1947. na poticaj Vladimira Popova okupljena skupina utemeljitelja AK Mladi pilot, čiji je prvi predsjednik postao upravo Popov, a tajnik Neven Braco Tokić.
– Klub je potom prolazio različite faze, širio svoju djelatnost, mijenjao lokaciju sjedišta do današnje na Putu Bokanjca. U vrijeme velikosrpske agresije i Domovinskoga rata članstvo kluba dalo je zamjetan doprinos i obrani Domovine prethodno spašavajući letjelice, opremu i slično – govori Ladislav Radulić.
Članovi AK Zadar, inače, redovito sudjeluju i na različitim velikim skupovima, posebno padobranci čiji su spektakularni skokovi uvijek zanimljivi. U današnjem vremenu, koliko mogućnosti dopuštaju, klub njeguje aktivnosti u nekoliko svojih sekcija.
U Gradskoj knjižnici još će neko vrijeme biti postavljena prigodna izložba o povijesti AK Zadar.