Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sarađenu, Bulatu i SHZ-u kazne zbog troškovnika

Autor: Suzana Bandić

09.06.2013. 22:00
Sarađenu, Bulatu i SHZ-u kazne zbog troškovnika

Foto: Branko BOŽIĆ



Nakon što je Državno izborno povjerenstvo zaprimilo i poštom poslanu dokumentaciju o donacijama i troškovima izborne promidžbe svih sudionika na lokalnim izborima, pokazalo se kako je neposlušnih s područja Zadarske županije bilo samo dvoje, a ne šestero kako je to proizlazilo iz prvih informacija objavljenih na službenim stranicama DIP-a.
– U Zadarskoj županiji izvješća o donacijama i troškovima izborne promidžbe nisu dostavile samo dvije kandidacijske liste grupe birača s nositeljima lista Zdenkom Sarađenom i Ivanom Bulatom, kao i Stranka hrvatskog zajedništva – izvijestili su iz DIP-a napominjući kako su u međuvremenu zaprimili tri druge liste koje na adresu DIP-a nisu stigle do 17. svibnja. U Povjerenstvu su pojasnili kako su provjerom podataka utvrdili da su uredno i na vrijeme dostavljena sva izvješća sudionika izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnika grada Biograda koja su iza 17. svibnja zaprimljena u DIP-u jer da su ista predana u zakonskom roku u poštanski ured.
Neposluh bi, kako doznajemo u DIP-u, dvojici nezavisnih kandidata i članovima SHZ-a mogao prisjesti jer je takvo ponašanje kažnjivo i to novčano. Kazna za političke stranke i nositelje lista koje nisu na vrijeme dostavile izvješća o troškovima kampanje ponajprije podrazumijeva izricanje administrativne sankcije obustave isplate naknade troškova izborne promidžbe, a predviđene su i novčane prekršajne sankcije. Političkim strankama, a u ovom slučaju SHZ-u, prijeti novčana kazna od 50 do 500 tisuća kuna, dok nositelji nezavisnih listi, Sarađen i Bulat, mogu očekivati sankcije u visini od 30 do 50 tisuća kuna.