Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Iz Programa regeneracije Benkovcu odobreno 175 milijuna kuna

09.06.2016. 22:00
Iz Programa  regeneracije  Benkovcu  odobreno 175  milijuna kuna


– Radimo i stvaramo bolje preduvjete, kako život naših sugrađana ne bi bio drugačiji ili manje kvalitetniji od sredina koje nisu bile pogođene ratnim razaranjima, rekao je Branko Kutija
Komemoracijom i prisjećanjem na poginule hrvatske  branitelje i civile na Gradskom groblju, svečanom sjednicom Gradskog  vijeća u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković jučer je započelo 75- dnevno obilježavanje Dana grada, koji se proslavlja u povodu nebeskog  zaštitnika sv. Ante.
Svečanu  sjednicu  uvodnim slovom otvorila je predsjednica Gradskog  vijeća, Maja Brkljača,  a zatim je gradonačelnik Branko Kutija govorio o  dostignućima koje je grad postigao na unapređenju i podizanju standarda ovoga kraja na razmeđu Ravnih kotara i Bukovice.
– Još od završetka Domovinskog rata i veličanstvene akcije Oluja pa  sve do danas, u Benkovcu i cijelom njegovom kraju radimo i stvaramo  bolje preduvjete, kako život naših sugrađana ne bi bio drugačiji ili manje kvalitetniji od sredina koje nisu bile pogođene ratnim razaranjima.  Završena je rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda  Benkovac čiji su radovi vrijedni oko 18 milijuna kuna, istaknuo je.
– Nastavljaju se radovi na mjesnoj vodovodnoj mreži Smilčić vrijedni  6,5 milijuna kuna, koji bi trebali biti završeni do kraja tekuće godine, a  u istom razdoblju očekujemo i završetak radova na rekonstrukciji crpnih stanica i ugradnji opreme nadzorno upravljačkog sustava (NUSA),  čiji su radovi vrijedni 18,5 milijuna kuna, nabrajao je Kutija.
Sanacija kanalizacije u Benkovcu
Za rekonstrukciju opreme za kloriranje na crpilištu Kakma, do rujna  ove godine utrošit će se 500.000 kuna.
– U tijeku je natječaj za gradnju zgrade Centra za socijalnu skrb u vrijednosti gotovo četiri milijuna kuna, najavio je benkovački gradonačelnik.
 
Nakon odrađenog snimanja stvarnog stanja i elaborata sanacije kritičnih točaka, trenutačno se radi na tenderu i raspisivanju natječaja za  sanaciju kanalizacije  Benkovca.
– Do kraja godine sanirat će se cesta Smilčić- Pridraga, a vrijednost  navedenih radova je 22 milijuna kuna, ističe Kutija te nastavlja:
– Kako bi uljepšali život i najmlađima, uređujemo dva dječja igrališta  u Benkovcu, a opremili smo i malonogometna igrališta u Lepurima i  Buliću. Još slijedi uređenje igrališta u Bukoviću, Pristegu, Korlatu i Benkovačkom Selu, navodi.
Kroz Program energetske obnove obiteljskih kuća sufinancirano je 18  korisnika, a kroz Program korištenja obnovljivih izvora energije još njih  sedam.
– Shodno programu  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU,  odobrena nam je provedba Programa integrirane fizičke, gospodarske i  socijalne regeneracije u iznosu od 25 milijuna eura ili 175 milijuna kuna. Do kraja lipnja dovršit ćemo analizu stanja područja, na temelju  koje će se u idućih šest mjeseci pristupiti izradi Intervencijskog plana  korištenja sredstava do 2023. godine, obznanio je Kutija.
Projekti triju ispraćajnih dvorana
Pripremljena je natječajna i projektna dokumentacij za radove na ispraćajnim dvoranama u Rodaljicama, Tinju i Popovićima, rekonstrukciji Velebitske ulice, rekonstrukciji i sanaciji nogostupa u ulicama Kralja  D. Zvonimira, Šetalištu kneza Branimira, Stjepana Radića, Knezova Š.  Bribirskih i Don Mate Klarića.
– Za djecu s teškoćama u razvoju Grad financira boravak u prilagođenim programima i troškove prijevoza od stana do ustanove DV Latica u Zadru.
Također svake godine osiguravamo sredstva za stipendiranje učenika  i studenata, tako da je u zadnjih 15 godina uloženo 4.433.300 kuna za  546 studentske stipendije i 622 učeničkih stipendija, odnosno u ovoj  godini dodijeljeno je 76 stipendija (44 studentske i 32 učeničke). Darivamo i odlične učenike svih osam razreda s prosjekom 5,00, poručio je  Kutija.
U kulturno zabavnom programu nastupila je domaća klapa Asserija,  koja je premjerno izvela gradsku himnu “Zdravica gradu Benkovcu”.
U svom obraćanju župan Stipe Zrilić je istaknuo kako su u kvalitetnu  zdravstvenu zaštitu u protekloj godini za OŠ Benkovac uložili 3,5 milijuna kuna, dok je za ovu godinu predviđeno ukupno 3,3 milijuna kuna.
– Za Srednju školu Benkovac protekle godine je uloženo 1,8 milijuna  kuna, dok je ovogodišnji iznos 5,7 milijuna kuna. Oko 2,1 milijun kuna  namijenjeno je za projekt Upravljamo budućnosti, naglasio je Zrilić.
Blagdan zaštitnika sv. Ante se slavi u ponedjeljak, 13. lipnja, kad se  prijepodne održava svečana koncelebrirana misa u crkvi Male Gospe,  nakon čega će se održati i tradicionalna večernja procesija i koncert  Alena Nižetića.