Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bogatstvo folklorne baštine našega kraja

09.06.2017. 22:00
Bogatstvo folklorne baštine našega kraja


Plesom članica Zadarskog plesnog ansambla i učenica Škole  primijenjene umjetnosti i dizajna u četvrtak je u Zadru otvorena 6. Smotra folklora Zadarske županije koja se održava u sklopu Etno dana Zadarske županije.
Oduševljenje gledatelja, osobito turista, izazvao je performance u kojemu je plesačica izišla iz jedne stare škrinje i to u odjeći na temu slavonske rubine, dok su učenice Škole primijenjene umjetnosti plesale oko  nje. Performance, koji je izazvao veliki pljeska publike, ideja je kustosice  Etnološkog odjela Narodnog muzeja, Jasenke Lulić-Štorić, a osmišljen je  u suradnji sa profesoricom Sandrom Bačić iz Škole Škole primijenjene  umjetnosti i dizajna u Zadru.
Naime, njihova učenica Paula Turčinov osvojila je prvo mjesto na  državnom  natjecanju Dani odjeće, obuće i kožne galanterije održanom  u Požegi, pa je ta prilika iskorištena za uvrštenje njihove škole u program  Smotre folklora. Kustosica Lulić-Škorić pojasnila nam je kako je u suradnji sa školom izrađen  jedan moderniji izraz rubine kako bi se i učenicama omogućilo da prezentiraju svoj rad.
Nakon ovog performancea, Mile Nimac iz Lišana Ostrovičkih zasvirao  je na diplama, a sve nazočne pozdravila je glasnogovornica Zadarske  županije Vlatka Vučić-Marasović. Uslijedila je pozdravna riječ ravnateljice Narodnog muzeja Zadar, Renate Peroš, te pročelnika županijskog  Odjela za društvene djelatnosti, Ivana Šimunića. Diplar Mile Nimac nakon toga održao je prigodnu zdravicu.
Na Smotri je ove godine sudjelovalo 13 KUD-ova, a kao i svake godine,  započela je svečanim defileom kulturno-umjetničkih društava središtem  grada, počevši od crkve Gospe od zdravlja te  Kalelargom do Trga Petra  Zoranića.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture  Republike Hrvatske, Zadarske županije i Turističke zajednice grada Zadra. Različiti programi odvijati će se u različitim muzejskim prostorima i  na nekoliko lokacija stare gradske jezgre.
Poznati KUD-ovi iz cijele županije gledateljima su prezentirali bogatstvo folklorne baštine našega kraja, a u okviru ove manifestacije već se  odvijaju edukativne radionice, zabavne igre, pričaonice, izložbe i filmske  projekcije, radionica glazbenoplesnog folklora, etno performans i  degustacija tradicijske hrane.