Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svaki savjet hrvatskih pilota za naše domaćine je bio neprocjenjiv

09.06.2017. 22:00
Svaki savjet hrvatskih pilota za naše domaćine je bio neprocjenjiv


Posada Potupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Zemunik, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) s  dva aviona Canadair CL-415 vratila se jučer iz Izraela gdje je od 4. lipnja sudjelovala u provedbi zajedničke obuke s pripadnicima izraelskih protupožarnih snaga. Tijekom boravka u Izraelu protupožarne snage sudjelovale su i u gašenju požara s dva Canadaira u blizini grada Bet Guvrina izbacivši ukupno 60 tona vode na požarište, koje je uspješno ugašeno nakon 3,5 sata djelovanja letačkih posada dva hrvatska Canadaira i četiri izraelska Airtractora.
Posade kanadera dočekali su i pozdravili zapovjednik HRZ i PZO general-bojnik Miroslav Kovač i zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan. Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković istaknuo je kako je zajednički trening hrvatskih i izraelskih protupožarnih snaga  protekao u iznimno dobroj atmosferi i s velikim uvažavanjem izraelskih domaćina, s obzirom na doprinos hrvatskih snaga u gašenju požara u Izraelu.
Izrael može uvijek očekivati našu punu spremnost
– Zajednička obuka provodila se na lokacijama gdje su smješteni izraelski protupožarni avioni Airtractor AT-802, u cilju upoznavanja njihovog područja odgovornosti za gašenjem požara, kao i razmjene iskustava kroz procedure i taktike gašenja požara koje koriste hrvatske i izraelske protupožarne snage. Kroz zajedničke letove hrvatski piloti Airtractora letjeli su u izraelskim avionima s njihovim pilotima, dok su izraelski kolege letjeli s našim posadama u Canadairima. Imali smo prilike i izravno sudjelovati u gašenju požaru, pa su izraelski kolege imali jedinstvenu prigodu u praksi doživjeti način rada hrvatskih posada u gašenju požara. Država Izrael može uvijek očekivati našu punu spremnost, bilo u prenošenju znanja i iskustava, bilo u konkretnima akcijama pružanja pomoći u gašenjima požara, naglasio je pukovnik Turković.
Njegov kolega, zapovjednik voda Airtractora Protupožarne eskadrile, koji je sudjelovao u obuci izraelskih protupožarnih snaga, bojnik Milan Došen rekao je kako su hrvatski piloti letjeli zajedno s izraelskim kolegama, a svaki njihov savjet i iskustvo bio je za Izraelce neprocjenjiv.
Svatko plaća svoje troškove
Suradnja na području obuke potaknuta je s izraelske strane, nakon efikasnog i uspješnog gašenja velikih požara u Izraelu početkom ove godine. Prema informacijama iz MORH-a, za ovaj obučni odlazak hrvatskih pilota i zrakoplova van granica RH nije bila potrebna odluka Vlade RH, već isključivo suglasnost ministra obrane. Budući da je čitava situacija podvedena pod okrilje članka 69. Zakona o obrani, smatra se da je na obuku poslana postrojba manja od razine satnije te se za njeno slanje ne traži posebnu odluku Vlade RH, uz prethodnu suglasnost Predsjednice RH.
– Izraelska je strana prilikom dogovaranja programa obrambene suradnje izričito tražila hrvatsku obuku pilota svojih Oružanih snaga za protupožarne aktivnosti. Hrvatska je s Izraelom dogovorila među ostalim cyber-tečaj za časnike OS RH. Memorandum o razumijevanju predviđa da svatko plaća svoje troškove, odnosno trenutačno troškove aktualnog angažmana HRZ-a u Izraelu plaća Ministarstvo obrane, dok će troškove boravka izraelskih pilota u Hrvatskoj, što će se vjerojatno dogoditi tijekom ljeta, snositi Država Izrael, rekao nam je u kratkom razgovoru analitičar portala “OBRIS – Obrana i sigurnost” Igor Tabak.