Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Učenici pašmanske škole snimili film o Snjeguljici

09.06.2017. 22:00
Učenici pašmanske škole snimili film o Snjeguljici


Kada stigne vijest da su učenici OŠ Vladimira Nazora iz Neviđana osvojili neku nagradu na nacionalnom natječaju, to zapravo i nije vijest jer stalno ih osvajaju, ili su najbolji ili među najboljima.
Ovih dana iz pašmanske je škole ipak stigla vijest drukčija od svih prijašnjih: učenici prvog razreda sa svojom učiteljicom Ivanom Medić snimili su film! Šesnaestominutni igrani film “Snjeguljica i sedam patuljaka”, prema bajci braće Grimm, koja im je ove godine bila obvezna lektira.
Svi su dali sve od sebe
– Dugo sam razmišljala o tome, ali, eto, ideja se realizirala s ovom generacijom, i to nakon obrade lektire. Prvaša ima samo devet pa su neki morali odglumiti i nekoliko uloga, ali njima to nije bio problem. Imali smo malu audiciju na kojoj su se okušali u različitim likovima, a onda smo se dogovorili tko bi bio najbolji za koju ulogu, prepričava učiteljica Medić, kojoj su velika “tehnička” i moralna podrška bili roditelji djece.
Drugi korak bio je roditeljski sastanak na kojemu su dogovorili kostime i rekvizite, koje su nabavljali sa svih strana…
– Neki su bili iznajmljeni, neki posuđeni, haljina za Snjeguljicu se šivala, kostim za princa stigao je iz Rijeke… Roditelji su se stvarno potrudili i ovim putem želim im još jednom zahvaliti! Snimali smo mojim mobitelom, puna tri mjeseca, kako smo stigli, u razredu, vani, u školskom dvorištu… Djeca su bila oduševljena idejom i jedva su čekali dane snimanja, a meni kao učiteljici najviše se svidjelo to što nisu učili tekst napamet. Ja sam im pročitala dio teksta, a oni su sami smišljali način na koji će to reći ili odglumiti. I tu su pokazali veliku slobodu i kreativnost koju ustvari imaju samo djeca i oni rijetki odrasli koju uspiju sačuvati dijete u sebi, dodaje učiteljica Ivana Medić, koja je dosad, s prijašnjim generacijama, osvajala mnoge nagrade na kreativnim natječajima, a prošle godine s četvrtašima je na nagradnom natječaju nacionalnog projekta “Djeca medija” osvojila drugo mjesto za video-uradak “Bila jednom sretna djevojčica”.
Dogodine mini-serija?
Potkraj svibnja, tri dana prije Dana škole, film su pretpremijerno prikazali roditeljima, a na Danu škole premijerno nastavnicima i ostalim učenicima.
– Roditelji su bili ponosni i oduševljeni, a prvaši se nisu mogli načuditi njihovoj reakciji. Neki su roditelji plakali od smijeha, a jedna je mama predložila da dogodine snimimo mini-seriju!, kaže učiteljica Medić.
Glumci i redatelji bili su Bruna Bačić, Ive Bobić, Fani Čiklić, Vito Dešpoja, Antonija Dujmović, Samuel Kraljić, Paulo Kulonja, Damir Radić i Lovre Ugrinić, uz “malu” pomoć učiteljice Ivane Medić, a film se od ovoga tjedna može pogledati na mrežnoj stranici OŠ Vladimira Nazora te na YouTubeu.