Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Vila Nagorkinja” očarala žiri

09.06.2017. 22:00
“Vila Nagorkinja” očarala žiri


Marta Bašić, učenica 1. D razreda Srednje škole Obrovac, je s pričom “Vila Nagorkinja” pobjedila na natječaju Narodnog muzeja Zadar za izbor najboljih mitova i legendi Zadarske županije.
Narodni muzej Zadar je, naime, početkom ožujka učenike osnovnih i srednjih škola Zadarske županije pozvao da istraže legende i mitove svojeg kraja, a sve u želji da se s jedne strane potakne istraživački duh i kreativnost ovih mladih ljudi, a s druge, da se ukaže na različitosti koje iznose legende i mitovi u odnosu na istinite priče iz prošlosti.
Osim Marte Bašić na natječaju su sudjelovale još dvije učenice Srednje škole Obrovac – Marina Župan i Antonija Bašić. Priče koje su im ispričali stariji članovi njihovih obitelji tri su obrovačke učenice ispripovijedile na pričaonici “Legende i mitovi Zadarske županije”, gdje su ih slušala djeca vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.
Djevojke su zajedno sa svojom mentoricom Melitom Fuzul, profesoricom hrvatskog jezika, oživjele maštu i kreativnost djece koja su neopterećeno, nesputano i iskreno progovorila o različitim temama. Osim pobjedničke “Vile Nagorkinje”, mali slušatelji imali su priluku čuti i priču “Cvijina gradina”, o baki koja traži lijek za svog unuka, a koju je ispričala Marina Župan, kao i priču “Sekina lokva” u interpretaciji Antonije Bašić.
– Ova je manifestacija izuzetno značajna u procesu odgoja i obrazovanja za kulturnu baštinu i značajna za razvoj i shvaćanje usmene predaje. Treba pohvaliti Narodni muzej za izvrsnu ideju, ali i provedbu i organizaciju cijele priče. Na žalost, mediji su napravili veliki propust. Naime, koliko god sam tražio ni u jednom tekstu nije spomenuta Srednja škola Obrovac i njezine učenice koje su sudjelovale u Pričaonici, a jedna od njih, Marta Bašić, ovojila je i prvu nagradu, kaže ravnatelj Darko Tokić te ističe da je razočarenje tim više jer se Srednja škola Obrovac ne spominje ni na stranicama Narodnog muzeja.