Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani još jednom pokazali veliko srce

09.06.2017. 22:00
Zadrani još jednom pokazali veliko srce


U organizaciji volontera udruga Put i Marijini obroci jučer je na Narodnom trgu održana humanitarna akcija za Marijine obroke, u kojoj su sudjelovali i učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića. Voditeljica zadarske podružnice Udruge, Vedrana Kevrić, kazala nam je kako je sretna zbog odaziva Zadrana ovoj humanitarnoj akciji, kojom će se prikupljati sredstva za siromašne učenike koji nemaju osiguran školski obrok:
– Proizvodi koje nudimo građanima mogu se kupiti po bilo kojoj cijeni jer zapravo njihovu cijenu i ne oglašavamo, već radimo na principu donacija. Nudimo im kolače koje su napravaili vrijedni učenici i njihovi roditelji, te još neke druge proizvode, a građani daju koliko mogu. Svaka nam je kuna dobrodošla kako bismo omogućili što više Marijinih obroka. Inače, nastojimo raditi ekonomično, pa uvijek vodimo računa da za naše proizvode kupujemo sezonske namirnice, kako bismo što većem broju djece osigurali školski obrok, govori Kevrić, koja već dugo volotira u ovoj udruzi.
Odličan odaziv
U humanitarnu akciju odavno je uključena i vjeroučiteljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, časna sestra Rita Maržić. Ovoj su humanitarnoj akciji, napominje, posebnu pažnju posvetili u korizmi, ali nastavljaju s novim akcijama.
– Odaziv je danas odličan, Zadrani su već prepoznali akciju koja se odvija na svjetskoj razini za djecu bez roditelja. Sretni smo što je i naš grad uključen u prikupljanje sredstava za djecu bez roditeljske skrbi, kojoj ćemo na ovaj način pomoći da dobiju barem taj jedan obrok dnevno, priča časna sestra Rita.
U akciju su uključeni i učenici Poljoprivredne škole koji su osigurali proizvode što su se jučer nudili Zadranima. Ravnateljica škole, Jelena Gulan, izrazila je zadovoljstvo što njihova škola i na ovaj način može pomoći siromašnoj djeci:
Solidarnost učenika
– Na štandu smo izložili proizvode naše školske zadruge, a to su prije svega čips od jabuke i keksi “Donat”. Naša škola inače sudjeluje u mnogo projekata i sretni smo što smo se priključili i ovom projektu, u kojemu tijekom cijele godine sudjeluje naša vjeroučiteljica. Prošli smo i u programu Erazmus, pa tako naši učenici iduće godine idu dva tjedna u Portugal, najavljuje ponosno ravnateljica Gulan, koja je ovu školu učinila prepoznatljivom u cijeloj Hrvatskoj.
Naime, učenici osvajaju brojne nagrade, sudjeluju u humanitarnim akcijama poput ove na Narodnom trgu i građanima su već prepoznatljivi po svojim proizvodima. Nakon već dobro poznatog čipsa od jabuke, sada su krenuli u proizvodnju keksa, a Zadrani koji su ih jučer probali kažu da si izvrsni, pravi domaći keksi.
Marijini obroci trenutačno hrane 1.230.171 djece svaki dan u školi u 14 različitih zemalja, a prosječno je dovoljno samo 120 kuna da se jedno dijete prehrani tijekom cijele školske godine. U Udruzi kažu kako im je cilj osigurati jedan dnevni obrok djeci u školama, kako bi ih na taj način i privukli u škole. Ovi obroci tako ujedno postaju i vid prehrane siromašnim obiteljima.