Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Spomen-večer u organizaciji družbe Braća Hrvatskog zmaja

Autor: Irena Jurjević

09.07.2010. 22:00
Spomen-večer u organizaciji družbe Braća Hrvatskog zmaja

Foto: Filip BRALA



“(Ne)poznate žrtve drugačijeg mišljenja – Ivo Mašina, vodič zaboravljene braće” naziv je spomen-večeri u organizaciji družbe Braća Hrvatskog zmaja – zmajski stol u Zadru koja će se održati u nedjelju u 19 sati na Školjiću pored Preka.
Spomen-večer odnosi se na stradanja u Preku za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća, a Ivo Mašina, naslovljen kao vodič zaboravljene braće, jedan je od 38 stradalih.
– Ivo Mašina bio je jedan od najjačih. Studirao je u Zagrebu, i da je ostao živ, bio bi jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca, pojašnjava prof.dr.sc. Stijepo Obad čije će se uvodno izlaganje moći poslušati na Školjiću u nedjelju navečer. Također, Obad je objasnio kako je održavanje ove spomen-večeri ujedno i inicijativa za nastavak obilježavanja tog stradavanja.
– Tu je ipak bilo 38 stradalih, a prošlo je već 65 godina od tada i nitko ništa nije napravio. Naime, obilježavanje je potrebno i s ljudskog stajališta, neovisno zbog čega su ubijeni, jer sramota je da zaboravljamo osobe koje su dale svoje živote. Nažalost, Hrvati stalno zaboravljaju i zbog toga im se svašta i događa, zaključuje Obad.
Uz uvodno izlaganje, posjetitelje Školjića u nedjelju navečer očekuje i umjetnički program. U sklopu spomen-večeri tamo će nastupiti Mješoviti pjevački zbor Condurra croatica iz Zadra te Župni zbor sv. Cecilije iz Preka. Također, recitale odabranih tekstova prema izboru Ante Badurine i Milene Dundov izvest će Milena Dundov i Zlatko Košta.