Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Snažnom desnicom Zadranke probijaju led u ženskom boksu

09.07.2012. 22:00
Snažnom desnicom Zadranke probijaju led u ženskom boksu


Iako nisu prošle ni prve eliminacijske borbe, djevojke su prezadovoljne s iskustvom i poznanstvima koja su stekle u Kini. Znale su da je svjetsko prvenstvo velik zalogaj za njih, ali i da je to samo početak onoga što tek planiraju postići


Već se potvrdilo nebrojeno puta da Zadranke pomiču granice u raznim ženskim sportovima. Zadarski ženski dišpet i sad se bori za svoje mjesto u jednom od “najmuškastijih” sportova – boksu. Naime, Romana Lasan i Anamarija Vujaklija dio su prve hrvatske ženske boksačke reprezentacije i u svibnju su sudjelovale na Svjetskom boksačkom prvenstvu u Kini.
Uz zadarske snage, Romanu u velter kategoriji i Anamariju u lakoj, Hrvatsku su u Kini predstavljale još i Matea Tabak, Barbara Vlahov, Nives Radić i Danijela Vernić u pratnji trenera Hrvoja Balena i Marija Žigera. Najzapaženije rezultate među njima ostvaruje Danijela Vernić koja je poslije ovog svjetskog prvenstva rangirana kao šesta u svojoj kategoriji.
Iako nisu prošle ni prve eliminacijske borbe, djevojke su prezadovoljne s iskustvom i poznanstvima koja su stekle u Kini. Znale su da je svjetsko prvenstvo velik zalogaj za njih, ali i da je to samo početak onoga što tek planiraju postići.
Malo boksačica
Kako kaže Anamarija, ženski boks je u Hrvatskoj na jako niskim granama – malo je turnira, a i boksačica s kojima bi mogle sparirati. Sad su se barem međusobno bolje upoznale pa mogu zajedno trenirati, a upravo su sparinzi s boksačicama iz cijelog svijeta bili najveća vrijednost putovanja u Kinu.
– Ostale natjecateljice su većinom profesionalke, one treniraju dvaput dnevno, dok i Romana i ja uz treninge i radimo. One imaju više iskustva i pune su adrenalina. Točno se vidi da jedva čekaju ući u ring, da grizu, dok smo mi bile pomalo osupnute. Ali tamo nismo vidjele ništa što već nismo znale. Samo nam nedostaje iskustva. Zato je jako dobro što smo tih desetak dana imali turbo ritam – doručak, trening, ručak, borbe, odmor, druge borbe i večera – kazala je Anamarija, dodajući da bi najradije uvijek imala takav ritam, samo da ne mora raditi i da od boksa može živjeti.
Teško da će nakon jednog velikog natjecanja žene u Hrvatskoj od boksa moći živjeti, ali Anamarija i Romana se nadaju da će ovo prvenstvo ipak doprinijeti promociji ženskog boksa.
– U boksu je manje rada na distanci, ima udaraca u glavu, jednostavno je žešći i žene se zato slabije za njega odlučuju – kaže Romana.
Ženska sportska inteligencija
Ali kako dodaje Anamarija, žene u sportu imaju nekoliko komparativnih prednosti.
– Ljudi imaju krivu percepciju o ženama u sportu, a činjenica je da su one puno privrženije obvezama i odgovornije od muškaraca – rekla je Anamarija, 26-godišnja Zadranka koja živi u Zagrebu i trenira u klubu Coloseum.
Sa zadarske Melade u Zagreb je otišla nakon srednje škole i završila novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Radila je u novinama i na televiziji u struci, a sad radi u prodaji i marketingu tvrtke Njuškalo d.o.o. Ljubav prema boksu je otkrila prije nekoliko godina.
– Počela sam prije pet godina s kick-boxingom, ali mi je bio nekako “preženskast”, više kao ples, pa sam se upisala rekreativno na boks. Kad sam se preselila u Novi Zagreb, počela sam trenirati u Coloseumu i odmah se pridružila natjecateljicama. Počela sam trenirati svaki dan, a uz to ide i trčanje 5 kilometara dnevno. Trener Mario Žiger me odmah bacio u vatru i već nakon par mjeseci sam bila na državnom prvenstvu u Varaždinu. Dala sam sve od sebe, no nisam dobro prošla, ali me to motiviralo na još intenzivniju pripremu koja se isplatila već ove godine. Na državnom prvenstvu u travnju u Zadru bila sam prva u kategoriji do 57 kilograma i to me dovelo i do reprezentacije – govori Anamarija.
Nakon iskustva i novog poticaja s kojima se vratila iz Kine, Anamarija je nastavila s intenzivnim treningom i priprema se za nova natjecanja.
– Odlično je što smo se mi upoznale pa možemo sparirati. Tako sam nedavno bila kod Romane u Zlatnoj rukavici u Zadru. Sad se pripremam za nova natjecanja – državno, pa europsko prvenstvo 2013. Klub Coloseum mi je drugi dom, vlada odlična atmosfera uz odlične trenere Marija Žigera i Davora Babića te uz ostale dečke i cure u klubu, govori Anamarija.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU